En rekke eksperter i kunstig intelligens har signert oppropet som krever et forbud mot autonome våpensystemer. Også flere akademikere ved Oslo Met har signert. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»

640 akademikere krever at norske myndigheter engasjerer seg i kampen for å forby autonome våpensystemer, såkalte drapsroboter.

Så langt har 640 akademikere og teknologer signert et opprop hvor det tas til orde for et forbud mot «dødelige autonome våpensystemer», skriver Khrono.

En rekke av dem som har signert, er forskere på kunstig intelligens. I tillegg har også flere rektorer, instituttledere og forskningsledere ved landets universitet og høgskoler signert.

Autonome våpensystemer er våpen som basert på kunstig intelligens, selv finner målet, styrer seg selv og angriper. FN startet for få år siden arbeidet med å forby slike våpen. Organisasjonens generalsekretær António Guterres uttalte i fjor at slike våpen er «politisk uakseptabelt, moralsk forkastelig og bør forbys gjennom internasjonal lov».

– Det er både moralske og etiske grunner til å forby slike våpen. De er mildt sagt problematiske i forhold til humanitærretten. Og med demokratiseringen av teknologi som foregår nå, vil kostnadene med teknologien om noen år være så lav at den fort kan havne i hendene på en despot, ikke-statlige aktører eller terrorgrupper, sier Morten Irgens, oppropets initiativtaker og prorektor for forskning ved Oslo Met, til Khrono.

Powered by Labrador CMS