Alle som bor på den berørte Reykjanes-halvøya, noen mil sør for hovedstaden Reykjavik, bes om å holde vinduer og ventiler lukket på grunn av de farlige gassene fra vulkanen.

Eksperter: Vulkanutbruddet på Island avtar

Det spruter fortsatt lava fra sprekker i bakken etter et vulkanutbrudd sør for Reykjavik, men eksperter sier det avtar. Folk bes om å holde avstand.

Islandsk politi har bedt folk om å holde seg unna vulkanen Litli-Hrútur som følge av vulkanutbruddet som begynte mandag kveld.

Alle som bor på den berørte Reykjanes-halvøya, noen mil sør for hovedstaden Reykjavik, bes om å holde vinduer og ventiler lukket på grunn av de farlige gassene fra vulkanen. Likevel strømmer folk til området for å få et glimt av vulkanutbruddet.

Svært giftige gasser

Det er etablert en faresone ved vulkanen, da det er mulig at bakken sprekker flere steder eller at lava eller røyk sprer seg raskt i ulike retninger. Flere fly til og fra Island har blitt innstilt eller hindret som følge av utbruddet.

Tirsdag ettermiddag opplyser eksperter at utbruddet minker, men advarer om at gassene som stiger opp fra stedet, fortsatt er svært giftige.

– Det ser ut som om det ikke blir et stort utbrudd, men at det kan holde på en god stund, sier professor Magnus Gudmundsson i geofysikk ved Universitet på Island til kringkasteren RUV.

Islandsk politi har bedt folk om å holde seg unna vulkanen Litli-Hrútur som følge av vulkanutbruddet som begynte mandag kveld. Likevel strømmer folk til området for å få et glimt av vulkanutbruddet.

Tredje år på rad på denne halvøya

Samtidig melder Islands meteorologiske institutt at luftkvaliteten i Reykjavik fortsatt betegnes som veldig god til god.

Utbruddet er på langt nær så stort som de enorme utbruddene i Holuhraun i 2014 eller Skaftárelda i 1783. Det er tredje år på rad at vulkaner på halvøya har utbrudd.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS