Direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet skal koordinere den globale studien.

Tror koronamedisin kan være klar til sommeren

Forskningssjefen som leder den globale koronastudien, har tro på at effektive legemidler mot koronaviruset kan være på plass til sommeren.

– Om tre fire-måneder får vi - i beste fall - de første signalene på om legemidlene vi tester nå, har en sterkt og positiv effekt. I så fall betyr det at leger kan ta i bruk disse da, sa administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen onsdag kveld, da han deltok i NRK-programmet «Torp».

Røttingen koordinerer den globale studien til Verdens helseorganisasjons (WHO) som skal vurderer mulige medisiner mot covid-19.

Malaria- og hiv-medisiner

Fagmiljøet ved Oslo universitetssykehus leder den norske delen av studien. Det er allerede kjent at sykehuset har testet malariamedisiner på koronapasienter. Pasientene som blir behandlet med medisinene, må samtykke

Haukeland universitetssjukehus har tidligere bekreftet at de er i gang med testingen av malariamedisinen Remdesivir, ifølge TV 2.

I første omgang skulle forskerne prøve ut to medisiner mot koronaviruset i Norge. Det er malariamiddelet hydroxyklorokin/Plaquenil og ebola-legemiddelet Remdesivir.

Senere skulle de teste en hiv-behandling (lopinavir/ritonavir) alene eller sammen med et legemiddel mot hepatitt (interferon-β 1a).

– Viktig å sammenligne behandlinger

Forskere over hele verden samler informasjon om hvordan disse behandlingene påvirker overlevelsen til pasientene og hvor lenge de trenger intensivbehandling og innleggelse.

– Det er mange som er opptatt av å finne behandlinger som virker på den nye sykdommen. Det er viktig at vi gjør dette i store studier hvor vi sammenligner ulike behandlinger. Det er den eneste måten vi kan få sikker kunnskap om hva som virker, og at det er trygt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Koronastudien skal etter planen gjennomføres ved 22 sykehus over hele landet. Helseregionene bidrar med 20 millioner kroner til studien.

Powered by Labrador CMS