Forskningssjef Mads Ravn ved VejleMuseerne anslår at gullet er fra perioden like før vikingtiden, det vil si at det antakeligvis ble gravd ned omkring år 500. (Foto: VejleMuseerne)

Amatørarkeologer fant 1500 år gammelt gull på dansk øy

En over 1500 år gammel skatt med gullperler, hengesmykker, en gullnål og små gullklips er funnet på den danske øya Hjarnø utenfor østkysten av Jylland.

Ifølge DR er det amatørarkeologer som har gjort det oppsiktsvekkende funnet. De første gullstykkene ble funnet av Terese Refsgaard, som til daglig er tannpleier i Aarhus, våren 2017.

– Det kan gå år mellom hver gang en amatørarkeolog finner gull, og for noen lykkes det aldri, så dette er helt utrolig, sier hun.

Forskningssjef Mads Ravn ved VejleMuseerne anslår at gullet er fra perioden like før vikingtiden, det vil si at det antakeligvis ble gravd ned omkring år 500.

Han mener også funnet er et tegn på at Hjarnø, som ligger utenfor Horsens, var i kontakt med Romerriket.

– De har nok vært med på å plyndre der nede, så vårt funn er en liten levning fra en turbulent tid i verdenshistorien der gullet taler sitt eget klare språk, sier han.

Han mener også at gullet kan ha blitt brukt til en slags ofring for å unngå dommedag.

I år 536 skjedde det et stort vulkanutbrudd i El Salvador i Mellom-Amerika. Det utløste en askesky som spredte seg over store deler av kloden, også over Skandinavia.

Det kan ha utløst angst og kaos som har fått datidens folk til å ofre sine mest verdifulle eiendeler.

Powered by Labrador CMS