Vant pris for jaguarens blikk

Et nært og intenst møte med en jaguar i Brasils jungel ga den norske naturfotografen Tom Schandy prestisjefylt pris i internasjonal fotokonkurranse. Se vår bildeserie med dette og andre vinnerbilder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

[gallery:1]

Tom Schandy er en av Norges dyktigste og mest bereiste naturfotografer. Det intense bildet av en vill jaguar ble tatt i delstaten Matto Grosso i det indre av Brasil.

- Som en Oscar

Fotografiet gikk til topps i en av de 17 klassene i konkurransen Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year, en svært prestisjefylt internasjonal konkurranse for naturfotografer.

- Dette er som naturfotografenes Oscar-utdeling, sier Schandy på telefon fra London, der prisen ble delt ut.

Schandy vant i kategorien for fotografier av truede arter. Vinnerbildet ble tatt under en flere dagers reise langs Rio Paraguay. Jaguarene søker mot vann for å finne byttedyr, så elva var et naturlig sted å lete.

Jurymedlem og redaktør i BBC Wildlife Magazine, Sophie Stafford, roser Schandys bilde. Hun peker på hvordan vi som betraktere kommer svært nær det store kattedyret som ser tilbake på oss uten frykt. Stafford sier at et slikt bilde, tatt i et naturlig miljø, er svært sjeldent.

Observerte lenge

Schandy forteller til forskning.no at han så flere individer av den truede dyrearten under oppholdet i området Pantanal. Pantanal, som er et viktig område for jaguaren, rommer blant annet et naturreservat.

Det prisbelønte bildet ble tatt av en jaguar Schandy kunne observere gjennom kameralinsa i en hel time, forteller han. De andre jaguarene han så i Pantanal viste seg kun i kortere perioder.

Vinnerbildet ble tatt mens Schandy selv satt i en båt.

Gir ut bok

Schandy har flere bokutgivelser på samvittigheten. Han arbeider nå med en ny bok med egne fotografier fra Sør-Amerika. Den er planlagt utgitt neste år.

Fotografen har et stort engasjement for miljøvern og truede arter, og har blant annet arbeidet med naturvernorganisasjonen WWF i en årrekke.

Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year har en rekke klasser for barn og voksne. Den gjeveste prisen ble vunnet av spanske José Luis Rodríguez for sitt bilde av en ulv som hopper over en grind. Det var i år mer enn 43 000 innsendte bidrag fra 94 land.

Stilles ut

Årets beste bilder blir stilt ut på Natural History Museum i London. Fjorårets utstilling ble sett av mer enn 161 000 besøkende. Konkurransen er et samarbeid mellom museet, det multinasjonale selskapet Veolia og BBCs Wildlife Magazine.

Du kan se flere av bildene på nettsiden til Natural History Museum:

Lenke:

Natural History Museum: Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year: Online gallery

Powered by Labrador CMS