
Slik kan vi bruke statistikk til å se sammenhenger
PODCAST: – Statistikkspråket er ekskluderende, sier lege Astrid Nylander Almaas.
Det er mye som er viktig i verden som ikke kan telles eller måles. Men om noe kan tallfestes, på en god og meningsfull måte, gir tall oss en unik mulighet til å finne ut hvordan verden henger sammen.
Unik, fordi tall gjør at vi kan bruke matematikk – en objektiv analysemetode, med rette og gale svar. Heller enn å bare tro og mene noe om hvordan ting henger sammen, kan vi regne på det.
I andre episode av statistikk-podkasten Nakne tall snakker statistiker Jo Røislien med lege og fagformidler Astrid Nylander Almaas om det å gå systematisk og tallmessig til verks for å avdekke sammenhenger mellom to fenomener i den virkelige verden.
Og om forskjellen på det å ha statistisk kunnskap om grupper, og det å stå ansikt til ansikt med pasienter og enkeltindivider i hverdagen.
Sammenhengen mellom to ting
Tema for den andre episoden av Nakne Tall er bivariat analyse og statistiske tester.
– Bivariat analyse er å se på sammenhengen mellom to ting, sier statistiker Kathrine Frey Frøslie i podcastens faste ekspertpanel. Og siden det finnes flere typer tall, finnes det flere typer bivariate analysemetoder.
– Disse metodene er gjerne oppkalt etter døde, hvite menn, eller de greske bokstavene matematikere bruker for å regne på dem. Ikke akkurat selvforklarende, sier statistiker og programleder Røislien.
Men det handler altså om å bruke matematikk for å regne på om det faktisk er en sammenheng mellom to målbare størrelser eller ikke.
Disse metodene tar innover seg verdens iboende naturlige variasjon og usikkerhet – selve kjernen av det som gjør statistikk til noe mer enn bare matematikk.