Liten brikke kan gi store fordeler

Den ydmyke radio frequency identification-brikken, ofte kalt en RFID-brikke, har eksistert i flere tiår. Men bruksområdene for denne allsidige, lille enheten fortsetter å vokse.

RFID-brikker har eksistert i flere tiår. (Foto: Nancy Bazilchuk/NTNU)

Wang og hans kolleger ved NTNUs Knowledge Discovery Laboratory (KDL-laboratoriet) har jobbet sammen med Shanghai University for å utvikle en ny type programvare kalt PROdog.

Den gjør at produsenter kan utnytte kraften i intelligente og integrerte RFID-systemer (II-RFID) direkte på produksjonsgulvet.

Det finske hockeylaget har brukt dem til å spore spillernes bevegelser. Noen double decker-busser i London bruker dem for å overvåke dekktrykket. 

Den namibiske regjeringen har festet dem til neshorn-horn for å hindre krypskyttere. Forskere har limt små RFID-brikker til maur for å studere insekter i detalj.

– Men noen selskaper er ennå ikke fullt ut klar over hva som kan gjøres med RFID-teknologi, sier Kesheng Wang, professor ved NTNU.

Forskere har nå utviklet en ny type programvare kalt PROdog. Den gjør at produsenter kan utnytte kraften i intelligente og integrerte RFID-systemer (II-RFID) direkte på produksjonsgulvet.

Forsyningskjeder kontra produksjonsprosessen

Styrken ved II-RFID-systemet er at det tillater bedrifter å bruke RFID-teknologi for å samle sanntidsdata direkte fra produksjonsprosessen.

– Du kan samle data på tidspunktet for produksjon, og antall og tidspunkt for kvalitetskontroller, for eksempel, sier Wang.

– For hvert produksjonstrinn kan du skrive inn informasjonen automatisk, eller du kan legge inn data på brikken manuelt.

PROdog, styringssystemet utviklet av NTNU og Shanghai University, tillater bedrifter å utføre både produksjonsplanlegging og kvalitetskontroll.

– Det er spesielt nyttig for mindre industribedrifter som ennå ikke har investert i dyre planleggingsverktøy, sier Wang.

RFID-chip gir sanntidsdata til ulike databaser, og kan integreres i lagerstyringssystemer (WMS), produksjonsgjennomføringssystemer (MES) eller Enterprise Resource Planning (ERP).

Kesheng Wang (t.h.), professor ved Institutt for produksjons- og kvalitetsteknikk og hans stipendiat, Quan Yu, har utviklet programvare som gjør det enklere for norske bedrifter å utnytte RFID-brikketeknologi. (Foto: Nancy Bazilchuk/NTNU)

Disse sanntidsdataene blir da en del av beslutningsgrunnlaget ditt. Du får ekstra kunnskaper når du skal foreta beslutninger, også på ledelsesnivå.

Leter etter partnere

– Bruk av II-RFID-systemet kan bidra til å øke konkurransekraften i den norske industrien, sier Wang.

Det er spesielt viktig i et land der noen kostnader, som høye lønninger, kan være hemmende i den globale konkurransen.

Det vil også bli stadig viktigere etter hvert som kravene til sporbarhet øker, mener han.

PROdog gir brukerne tilgang til informasjon som gjør det nyttig for produktstyring, utviklingsledelse, styring av produksjonsflyt og databasert statistisk analyse – som alle styrker konkurranseevnen.

Wang og hans doktorgradskandidat Quan Yu leter etter norske selskaper som er villige til å prøve ut systemet i laboratoriet ved NTNU. Interesserte bedrifter vil bli bedt om å finansiere et prosjekt og laben vil gjennomføre selve testingen, sier Wang.

Det britiske firmaet GKN Aerospace er interessert. Det er også Hansen Protection AS, et selskap som i hovedsak lager redningsdrakter for offshore og marin sektor.

Powered by Labrador CMS