Hvilken rolle spiller egenvurdering i det å bli en god sanger? Hvor godt bør sangere kjenne sin egen sang? Forskere har undersøkt dette nærmere i en ny studie på det å treffe tonen.

Sangere tror de synger renere enn de faktisk gjør

Forskere gjennomførte et forsøk på profesjonelle sangere. Da ble det tydelig at de overvurderte sin egen evne til å synge rent.

Alle som liker å synge, vet at vi når som helst kan bomme på tonen. Da låter det surt, i hvert fall i et lite øyeblikk.

Men hvordan er dette for profesjonelle musikere? Hvor gode er de til å høre når de bommer på tonen?

Nå har forskere fra Hamburg, Frankfurt og New York undersøkt dette vitenskapelig i en studie på profesjonelle sangere.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Journal of Voice.

Sang bursdagssangen i studio

De fleste sangere har en felles oppfatning av hva det vil si å treffe tonen. Treffer de den, synger de rent. Bommer de, høres det falskt ut.

Dette er såpass universelt at det kan måles.

Men skjønner profesjonelle sangere at de bommer? Dette ville forskerne finne ut av.

Derfor samlet de 18 kvinnelige sopraner til å delta i en studie. De sang bursdagssangen «Happy Birthday» etter tur i et musikkstudio, mens forskerne gjorde opptak.

Vurderte seg selv

Deretter ble deltakerne bedt om å høre på opptakene til hverandre og vurdere om de selv og de andre traff tonen eller ikke.

Forskerne analyserte både hvordan sangerne traff tonen, og hvordan de evaluerte seg selv og de andre.

– Resultatene viser at sangerne tok overraskende ofte feil når de skulle vurdere seg selv. De fleste overvurderte sin egen opptreden, sier forsker Pauline Larrouy-Maestri fra Max Planck Institute for Empirical Aesthetics i Frankfurt i en pressemelding.

Sangerne hadde oftere rett når de skulle vurdere andre.

Kan alle høre om noen ikke treffer tonen?

De fleste av oss, enten vi er profesjonelle musikere, amatører eller bare liker å høre på musikk, kan oppfatte at musikk er sur eller ustemt, ifølge professor ved Universitetet i Oslo, Hallgjerd Aksnes.

– Det kan kanskje være lettere å høre sure toner hos andre enn hos seg selv, sa hun til forskning.no i denne saken om rene toner.

– For eksempel å synge selv er en vanskeligere, mer motorisk prosess. Stemmebåndene skal lage toner som skal ut av munnen. Denne lyden skal inn igjen i ditt eget øre, analyseres og deretter kanskje justeres slik at det blir mer korrekt. Det kan være en utfordring, sa Aksnes.

Derfor er det kanskje ikke så rart at selv profesjonelle sangere sliter med å høre sure toner hos seg selv.

De flinkeste var bedre til å evaluere seg selv

Forskerne bak den nye studien fant også en sammenheng mellom hvor flinke sangerne faktisk var til å treffe tonen og hvor gode de var til å vurdere seg selv.

Det betyr at de beste sangerne – altså de som sang renest – hadde oftest rett om når de traff tonen eller ikke.

Dette kom litt overraskende på forskerne. Tidligere studier har nemlig vist at folk som er eksperter på noe, har en tendens til å undervurdere hvor gode de er.

De tror derfor at det å kunne vurdere seg selv er en nøkkelfaktor i utviklingen av musikalske ferdigheter - og at dette er noe man bør forske mer på.

Referanse:

David Poeppel m.fl. Are You Your Own Best Judge? On the Self-Evaluation of Singing. Journa of Voice. Juli 2021. DOI:https://doi.org/10.1016/j.jvoice.2021.03.028

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS