Den nye studien viser at de som liker struktur og systemer oftere liker tøff, kjapp musikk med mye trommer. Her spiller metal-bandet Kvelertak på Øyafestivalen i 2011. (Foto: Aleksander Andersen, NTB Scanpix)

Musikksmak kan avsløre personligheten din

Foretrekker du Kvelertak fremfor Sondre Lerche? Det kan si noe om hvor mye du bryr deg om andre mennesker.

Få ting er så forskjellig som folks musikksmak. Nå har britiske og amerikanske forskere brukt den såkalte E-S teorien (empatisering–systematisering) til å undersøke hvor mye musikksmaken din påvirkes av hjernetypen.

E-S deler nemlig folk inn i to hovedkategorier av hjernetyper – den empatiske type E som vektlegger andre mennesker og følelsesmessige reaksjoner, og den systematiske type S som fokuserer mer på struktur og systemer.

Rekrutterte 4000 fra Facebook

Forskerne, under ledelse av psykolog David Greenberg ved University of Cambridge, rekrutterte mer enn 4000 deltakere gjennom Facebook til sine musikkeksperimenter.

Forsøkspersonene fylte ut et spørreskjema som viste hva slags variant av type E eller S de var. Deretter fikk de lytte til 50 musikksnutter, hver på 15 sekunder, og oppga hvor mye de likte musikken. De 50 musikksnuttene representerte 26 ulike sjangre og underklasser.

En oppfølgingstest med 25 snutter spilte bare ulike musikkgenre, mens en tredje test spilte 50 snutter bare med rockemusikk – og i den siste testen var det bare jazz-snutter.

Empati viktigere enn personlighet

– Resultatene over de forskjellige testene viste at empatinivåer henger sammen med preferanser, selv innenfor samme genre, skriver forskerne. Graden av empati har større innflytelse på musikkpreferanse enn individuelle personlighetstrekk, konstaterer de.

I neste omgang sjekket de mer detaljert hvordan varianter av empatisk eller systematisk hjernetype påvirket musikksmaken. Totalt 353 forsøkspersoner i alderen 18-68 år lyttet til de samme 25 snuttene brukt i den tidligere oppfølgingstesten. Men denne gangen var musikken kategorisert mye mer detaljert, både i forhold til psykologiske karakteristikker (som fyldighet, varme, kompleksitet og spenning) og lydmessige karakteristikker (som instrumentering og klangfarge).

Soul for type E, punk for type S

Det viste seg at type E foretrakk musikk som var mer myk og dempet – som soul, soft rock, rhythm & blues. Type S var mer hekta på intens musikk, som heavy metal, punk og tungrock. Og der empatikerne likte strengeinstrumenter gikk systematikerne mer for lydvreng og høy trommefaktor.

Resultatene kan bli nyttige i musikkterapi for å utvikle mer empati - for eksempel i behandlingen av autisme, tilføyer de.

Men funnene betyr selvfølgelig ikke at heavy metal-fans er følelseskalde systematikere. Det handler ikke om enten-eller, men svake eller sterke preferanser i den ene eller andre retningen.

Referanse:

David M. Greenberg m. fl.: Musical Preferences are Linked to Cognitive Styles. PLOS One, juni 2015. DOI: 10.1371/journal.pone.0131151. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS