Brun uten sol og spray

Forskere er på sporet av en metode som i framtida kan gjøre deg sommerbrun uten å være i nærheten av UV-stråler eller bruningsspray, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'(Foto: www.colorbox.no)'
"(Foto: www.colorbox.no)"

Forskere ved Massachusetts General Hospitals forskningssenter for hudbiologi har gjort mus mørkere i huden ved å manipulere effekten av et bestemt enzym.  

Når enzymet ble blokkert, økte produksjonen av hudens fargestoff melanin, ifølge en pressemelding fra sykehuset.

Oppdagelsen kan føre til at man finner en helt ny måte å beskytte huden mot sola på, tror forskerne.

- Ikke bare ville økt melanin direkte blokkere UV-stråling, men en alternativ måte å bli brun på kan også bidra til å få folk vekk fra sola og solariene, som er kjent for å øke hudkreftrisikoen, sier David Fisher, sjef på sykehusets hudavdeling.

Han ledet studien, som er presentert tidsskriftet Genes and development.

Brun og beskyttet innenfra?

Forsøket avslørte forholdet mellom to aktører i bruningsprosessen: Et enzym ved navn PDE-43D, og et molekyl som kalles cAMP.

Forskerne fant ut at enzymet regulerer molekylet. Molekylet på sin side er med på å kontrollere prosessen som gjør oss mørkere i huden ved UV-stråling.

Molekylet cAMP er en viktig budbringer som frakter signaler fra cellens overflate og til rette mottaker inne i cellen.

Hvor sterkt og hvor lenge signalene virker, kontrolleres av PDE-4D3, som også bryter ned cAMP etter at signalene er overført. I dette forsøket tilførte forskerne flere ulike stoffer som hindrer PDE-4D3 i å gjøre jobben sin.

Etter fem dager med behandlingen, registrerte altså forskerne en mørkere hudfarge hos musene.

Vanlige mus har ikke melaninproduserende celler i det ytterste hudlaget, slik mennesker har. De ble dermed genmanipulert slik at de skulle ha det i forsøket.

'Er du av dem som drar slike steder bare for å bli brun? I framtida kan det hende du slipper... (Foto: www.colorbox.no)'
"Er du av dem som drar slike steder bare for å bli brun? I framtida kan det hende du slipper... (Foto: www.colorbox.no)"

Kan ramme andre mekanismer? 

Forskerne tror ikke at det å blokkere virkningen av enzymet PDE-4D3 vil ha noen stor effekt andre steder i kroppen, hvis man gjør det gjennom påsmøring på huden.

Men ifølge pressemeldingen trengs det flere studier for å finne ideelle stoffer som trygt kan blokkere for det fargebegrensende enzymet – det er det Fisher og kollegene jobber med videre.

Det kommer ikke fram av pressemeldingen hvor nøyaktig det eventuelt vil gå an å regulere brunfarge med – om det vil kunne dreie seg om en mild farge, eller en tone tilsvarende flere uker i Las Palmas.

Referanser:

Pressemeldingen fra Massachusetts General Hospital

Mehdi Khaled, Carmit Levy, and David E. Fisher: Control of melanocyte differentiation by a MITF-PDE4d3 homeostatic circuit. Genes & Development, 2010; 24 (20)

Powered by Labrador CMS