Nær halve matfatet i søpla

Amerikanere kaster mat som aldri før. 40 prosent av den totale matmengden i USA blir kastet, enten i produksjon, distribusjon eller av forbrukerne selv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Det viser en ny studie. Forskere har tatt utgangspunkt i total tilgjengelig matmengde, og en modell som ut fra folks stoffskifte og kroppsvekt beregner hva som faktisk blir spist.

Differansen er ”the missing mass of American food” som medforfatter Carson Chow sier til ScienceNOW. Eller sagt på en annen måte; den matmengden forskerne mener at ender på søppelhaugen.

Beregningen fra National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases ligger 25 prosent høyere enn liknende estimater som er foretatt de senere åra.

1 400 kalorier

For å hente dette ned litt mer håndterbare størrelser, som antall kalorier: Mat tilsvarende rundt 1 400 kalorier kastes av hver person hver dag, skriver nettstedet LiveScience.

En slik daglig kalorimengde ligger et stykke under det aktive voksne trenger, men den vil ikke være helt urealistisk for en del personer som prøver å gå ned i vekt.

De nye resultatene kommer fram i en studie i PLoS ONE, og viser at amerikanere neppe noen gang blir en supermakt på restemat.

Totalt snakker vi om ufattelige, ubehagelige 150 000 milliarder kalorier på ett år…

Amerikanerne kan heller ikke skylde på at det utelukkende er produsenter eller distribusjonsleddene som er de store synderne.

Hva ved Norge? 

En tidligere studie utført ved Cornell University har vist at produksjonsleddet kastet 20 prosent, distribusjon en tilsvarende andel, mens forbrukerne kastet 60 prosent av maten som endte på søppeldynga. Det skriver ScienceNOW.

Det er rett og slett ekkelt mye, men hva så med oss nordmenn?

Neida, vi er heller ingen bærekraftige matengler som pliktskyldigst tygger i oss rester og sjelden eller aldri kaster mat i søpla.

Beregninger fra SSB peker mot at hver nordmann i 2008 kastet cirka 100 kilo matavfall hver. Hvor mye av dette som var spiselig, vites ikke.

- For 1996 er det beregnet at vi kastet cirka 60 kilo matavfall per innbygger, sier rådgiver Eva Vinju på miljøseksjonen i Statistisk sentralbyrå (SSB)  til forskning.no.

Hun presiserer at dette er et anslag, og at det går en del skrell, kaffegrut, tørkepapir og potteplanter i bøtta til nordmenn som sorterer det våtortganiske avfallet.

Kast, kast, kast ned i bøtta…

SSB har for øvrig ikke data på hvor mye mat som selges totalt sett, noe som vanskeliggjør en prosentvis utregning av hvor mye mat som kastes.

En ny undersøkelse fra stiftelsen Loop kan gi en liten indikasjon på hvor mye spiselig mat nordmenn hiver i søpla. Resultatene sier at 40 prosent av avfallet husholdningene kastet var mat, og at 54 prosent av dette kunne spises.

Avfallsbøtta til 100 husstander i Fredrikstad ble undersøkt av en gruppe studenter over seks uker, kan NRKs Forbrukerinspektørene opplyse i sin omtale av denne undersøkelsen.

-

Snart inntreffer også en viss høytid som kuliminerer med at en hvitskjeggete fyr i godt hold deler ut fra sin sekk.

Ingen skal narre noen til å tro at landets søppelbøtter står uvirksomme - verken i ukene før eller etter at dette inntreffer. Snarere kommer de til å framstå minst like overfylte som denne rødkledte herrens mageregion.

Velbekomme - og god jul! 

Les mer:

Live Science: Americans Toss Out 40 Percent of All Food

Statistisk sentralbyrå: Avfall

NRK - FBI: Spis opp maten - spar tusenlapper

Retursamarbeidet Loop

Powered by Labrador CMS