Viktige venner - farlige fiender

- Mennesker er avhengig av bakterier for å leve, og for å produsere en rekke matvarer. Men bakteriene kan også være et onde. - Vi trenger mer kunnskap om når bakteriene slutter å være våre "venner" og går over til å bli våre verste "fiender".

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier forskningsdirektør Einar Risvik ved MATFORSK og slår dermed an temaet for årets store internasjonale konferanse om mikrobiologi, som går av stabelen i Lillehammer 18. - 23. august.

- Vi har kalt konferansen “Friends and Foes” og kommer til å fokusere på nettopp det spenningsforholdet at bakterier er livsnødvendige, men også kan være livstruende.

Konferansen er særlig viktig i disse tider hvor trygg mat står høyt på dagsordenen hos alle myndigheter. Nye sykdommer, salmonella i frukt og grønnsaker, tarmbakterier og helsekost - er blant temaene som vil bli belyst.

- Mattrygghet som fagområde er inne i et tidsskille, mener forskningsleder Lars Axelsson.

- I fremtiden vil genteknologien ha stor betydning for vår evne til å bekjempe farlige bakterier. Ved MATFORSK er vi kommet langt i å utvikle slike DNA-baserte metoder. Det vil vi fortelle mer om i Lillehammer.

- Konferansen henvender seg både til forskere, industrimiljøer og studenter. Verdens fremste eksperter innenfor mikrobiologi vil være blant foredragsholderne, og det vil ble mange muligheter til å diskutere faglige spørsmål og knytte seg an til viktige internasjonale nettverk, sier Risvik.

Powered by Labrador CMS