Hvorfor gråter babyer?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spanske forskere beskriver forskjellene ved babygråt.

Det er ikke alltid like lett å vite hvorfor en baby gråter, spesielt for førstegangsforeldre. Å gjenkjenne forskjellene på gråt ved smerte, sinne, frykt eller sult er likevel viktig, da gråt er en av få kommunikasjonsmetoder for spedbarn.

Forskerne ved the University of Murcia og the National University of Distance Education har beskrevet gråtemønsteret til nyfødte barn basert på et utvalg av 20 babyer mellom 3 og 18 måneder år gamle. De delte gråten inn etter tre følelser: frykt, sinne og smerte. Hovedforskjellen ligger i øyeaktivitet og dynamikken i gråten.

Forskerne bemerker at majoriteten av barn som er sinte vil gråte med halvåpne øyne, med et såkalt tusen-meters-blikk som ikke er festet noe sted. Munnen er enten åpen eller halvåpen, og intensiteten på gråten vokser gradvis.

Når det gjaldt frykt er øynene åpne omtrent hele tiden. Til tider vil barna ha et penetrerende blikk og bevege hodet bakover. Gråten virker eksplosiv etter en gradvis økning i spenning.

Smerte fører til en gråt hvor øynene er konstant lukket. Hvis de åpnes er det bare for noen få korte øyeblikk. Gråten starter plutselig i maksimal intensitet rett etter at babyen får vondt. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS