Gravide kvinner skal være forsiktig med å bruke Paracet, siden stoffet paracetamol kan påvirke fostrets utvikling, ifølge ny forskning. (Foto: Microstock)

Paracetamol kan ramme fostres testikler

Når gravide tar hodepinetabletter, kan det svekke produksjonen av testosteron hos gutte-fostre, viser ny forskning på mus.

Midlertidig virkning?

Det er usikkert hvilken virkning de hormonforstyrrende stoffene i smertestillende medisiner har på voksne. Virkning kan også godt være midlertidig, mener Cecilia Ramlau-Hansen.

– I fosterstadiet kan mennesker bli programmert på cellenivå slik at det ikke kan endres. Men hvis voksne mennesker blir utsatt for et forstyrrende stoff, stopper virkningen ofte når man slutter å ta det, sier Ramlau-Hansen.

Fakta

Både kvinner og menn har hormonet testosteron i seg. Menn har imidlertid et mer høyere nivå. Hos menn er det testiklene som står for produksjonen.

Testosteron har mange funksjoner og stimulerer for eksempel skjeggvekst, vekst av det mannlige kjønnsorganet og av kroppshår, sexlyst, ereksjon og utvikling av muskelmasse og sterk skjelettstruktur.

Kilde: Sundhed.dk

– Paracetamol halverer produksjonen av testosteron etter syv dagers bruk. Det er første gang en studie påviser noe slikt, skriver Rod Mitchell, forsker ved The University of Edinburgh, i en e-post. Han er hovedforfatter for den nye artikkelen, som er utgitt i tidsskriftet Science Translational Medicine.

Forskergruppen fra The University of Edinburgh og Københavns Universitet plasserte testikkelvev fra menneskefostre i kastrerte hannmus. Deretter fikk de ulike doser av paracetamol.

Da musene det som tilsvarende en vanlig menneske-dose av paracetamol, tre ganger om dagen i syv dager, skilte testikkelvevet ut 45 prosent mindre testosteron. En enkelt dose gjorde ingen forskjell.

– Det er en spennende og overbevisende studie. Paracetamol ser ut til å ha en ganske voldsom effekt. Det er imidlertid ikke sikkert det vil gjelde mennesker i samme grad, sier Cecilia Ramlau-Hansen, professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet. Hun ikke vært med på å utføre studien.

Danske forskere har tidligere vist at jo flere forskjellige typer smertestillende medisiner gravide inntar, jo høyere er risikoen for misdannelser.

– Vet at et lavt testosteronnivå i fosterlivet gir økt risiko for misdannelser av testiklene, og at de ikke faller ned i pungen. Men det kreves flere undersøkelser – helst på mennesker – før man kan lage klare retningslinjer, sier Ramlau-Hansen.

Vanskelig å studere mennesker

Det er imidlertid vanskelig å gjennomføre en kontrollert menneskestudie. Det vil kreve at forskere ga gravide kvinner paracetamol i små og store doser. Men et slikt forsøk kunne skade barnet.

– Man kan utføre forsøk med mennesker når det kan skade moren eller barnet. Derfor har forskerne brukt menneskevev i mus, sier Ramlau-Hansen.

Bruker mye smertestillende

Omkring halvparten av danske kvinner har tatt smertestillende under graviditeten, viser forskning. Spørsmålet er hvor mange av dem som gjort det over en lengre periode, sier Ramlau-Hansen.

– Vil man være på den sikre siden, bør man unngå smertestillende mens man er gravid, sier Ramlau-Hansen, som understreker at de fleste kvinner er ganske bevisste på det de skal forsøke å unngå når de er gravide.

Referanse:

Sander van den Driesche mfl.: Prolonged exposure to acetaminophen reduces testosterone production by the human fetal testis in a xenograft model Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS