Skrivehånden bestemmer sveisen

Om du er høyre- eller venstrehendt spiller en viktig rolle for hvordan sveisen din ser ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har sikkert sett hvordan håret på en måte legger seg i en sirkel på hodet. Høyrehendte mennesker har for det aller meste hår som ligger i en virvel med med klokka.

Ved å spionere på mennesker på flyplasser og i handlesentre har den amerikanske forskeren Amar Klar funnet ut hvordan hårets retning på skalpen henger sammen med hvilken hånd du skriver med.

Mindre forutsigbart

Det er mulig han har latt seg inspirere av Onur Güntürkün som i fjor svirret rundt på flyplasser, togstasjoner, strender og i parker for å finne ut hvilken vei folk legger hodet når de kysser.

I alle fall er dette med venstre, høyre og asymmetri noe som forskerne ikke har kommet helt til bunns i enda.

Nå har vi fått vite at venstrehendtes hår er mindre forutsigbart enn høyrehendtes, og dessuten er hårvirvler mot klokka ganske mye sjeldnere enn virvler med klokka. Det er bare å begynne å sjekke på folk i omgivelsene.

Mer enn 95 prosent

Klar har naturlig nok valgt å overse de langhårede og de skallede, og funnet ut at mer en 95 prosent av de høyrehendte har hår som kveiler seg med klokka. Lokkene hos de venstrehendte og de som er like flinke med begge hender, kveiler seg like sannsynlig i begge retninger.

Klar har også teorien som kan forklare det hele. Han mener ett enkelt gen som kan ha to forskjellige former; enten “høyre” eller “tilfeldig”, står bak kveilenes retninger.

Mennesker med ett eller to kopier av “høyre”-genet blir høyrehendte med hår som vrir seg med klokka på skalpen. Mennesker med to “tilfeldig”-gener har en 50/50 sjanse for begge utfall.

Leter etter genet

Klar har nå satt i gang letingen etter et slike gener.

- Dette er en av de mest spennende tingene jeg har sett på en stund. Et gen som forårsaker asymmetrisk celledeling i det unge embryoet kan også sette opp asymmetri gjennom hele kroppen, sier Ralph Greenspan ved Neurosciences Institute i San Diego i California.

Rundt 90 prosent av alle menneskene på jorda skriver og kaster aller helst med sin høyre hånd.

Venstrehendte har ikke bestandig hatt det så enkelt. Før i tiden kunne folk bli mistenkt for å være hekser eller trollmenn hvis de var keivhendte. Det er heller ikke så lenge siden barn ble tvunget til å skrive med høyre hånd på skolen, og vi kjenner vel alle til begrepet “venstrehåndsarbeid”.

Arv eller miljø

Fremdeles krangler forskerne om det er gener eller læring som skaper denne preferansen.

Klar mener hans hypotese forklarer hvordan to venstrehendte foreldre ofte kan få høyrehendte barn. Dersom barn av venstrehendte foreldre arver “tilfeldig”-genet, kan de bli både høyre- og venstrehendte.

Dette forklarer også hvorfor identiske tvillinger kan være høyre- og venstrehendte.

Hvilke av disse genene vi har fått, kan også bestemme hvorfor hjernene våre er asymmetriske.

Mennesker som skriver med venstre eller med begge hender lagrer språket sitt oftere i høyre hjernehalvdel, er mer utsatt for schizofreni, og oftere kreative eller til og med genier.

Referanse:

Klar, A. J. S; Human handedness and scalp hair whorl direction sevelop from a commom genetic mechanism; Genetics, September 2003.09.04.

Lenke:

Nature: Handedness equals hairstyle

Powered by Labrador CMS