(Foto: Colourbox)

Sædkvaliteten til vestlige menn stuper

Forskere slår alarm etter å ha gått gjennom 40 år med sædforskning.

En ny gjennomgang av 185 studier viser at vestlige menn har rundt halvparten så mange sædceller som de hadde for 40 år siden. Det gjør forskerne svært bekymret.

– Resultatene er ganske sjokkerende. Dette er et helseproblem som er gått under radaren, sier Hagai Levine til avisen The Guardian. Han er hovedforskeren bak studien og jobber ved Hebrew University i Jerusalem. 

Sammen med forskere fra blant annet Rigshospitalet i Danmark og Mount Sinai i New York, har han sett på sædkvaliteten til 42 935 menn, i prøver som er tatt mellom 1973 og 2011.

Forskerne ser at pilene peker nedover hele veien.

I 1973 hadde gjennomsnittsmannen 99 millioner sædceller for hver milliliter med sæd. I 2011 er tallet mer enn halvert. Da var det bare 47,1 millioner sædceller i hver milliliter. Halveringa gjør seg gjeldende også når forskerne ser på det totale antallet sædceller i hver prøve. 

Vet ikke hva nedgangen kan skyldes

I et intervju med BBC spekulerer Levine i at nedgangen skyldes måten vi lever på. Han er spesielt beykmret for miljøet og kjemikaliene vi blir eksponert for. Han går så langt som å si at dersom nedgangen fortsetter, står vi i fare for at menneskeheten dør ut. 

– Hvis vi ikke endrer på måten vi lever på, er jeg veldig bekymret for hva som vil skje i fremtiden, forteller Levine.

Forskerne er mer nøkterne i den vitenskapelige artikkelen som er publisert i tidsskriftet Human Reproduction Update. Der skriver de at nedgangen i spermkonsentrasjon og kvalitet tidligere er blitt knyttet til både miljø- og livsstil.

forskning.no har tidligere skrevet om at det å ha å ha en mor som blir utsatt for store doser med miljøgifter mens hun går gravid med deg, kan ha en negativ påvirkning sædkvaliteten din. Kroppsvekt og mangel på fysisk aktivitet kan også få sædkvaliteten til å lide.

Forskerne håper at den stupbratte nedgangen vil fungere som en varsellampe, og at både forskere og myndigheter vil jobbe for å stoppe den.

Tidligere studier har fått mye kritikk

Tidligere studier som har vist at spermtallene stuper i moderne tid, har fått mye kritikk. Noen av dem har sammenlignet studier som teller sædceller på forskjellige måte, eller har hatt med menn som er syke eller har nedsatt befruktningsevne.

– Jeg er aldri blitt særlig overbevist av de mange studiene som har påstått at menns spermtall har gått ned i nyere tid. Men den nye artikkelen til Levine og hans kolleger tar for seg svakhetene til de tidligere studiene, sier Allan Pacey, sædforsker og professor ved University of Sheffield, til BBC. 

I forskningsgjennomgangen skriver forskerne at de har klart å løse problemene til de gamle studiene, ved å bare sammenligne studier som faktisk er like. Det betyr blant annet de har har fjernet studier hvor 40 år gamle menn ble målt opp mot 20-åringer. De har også kontrollert for ting som hvor mange prøver de hadde fra hver enkelt mann, og hvor lenge det var siden forrige gang mennene hadde hatt en sædutløsning.

Uansett hva de kontrollerer for, viser tallene det samme. Spermtallene stuper. De fleste av mennene i studiene er fra USA, Europa, Australia og New Zealand, så forskerne vet ikke om det samme gjelder menn fra Afrika eller Asia. 

Det er likevel mulig at tidligere prøver rett og slett har målefeil. Det kan bety at gamle prøver viser mye høyere spermtall enn de nye, uten at det faktisk er sånn. Forskerne skriver at de har forsøkt å justere for dette i modellen sin. 

Dansk studie fant ingen nedgang 

Den nye gjennomgangen gir et bedre utgangspunkt for videre forskning, ifølge Pacey. Han mener likevel at siste ord ikke er sagt. For å finne ut om det er en faktisk nedgang, må det et mye større forskningsprosjekt til.

– Det du egentlig bør gjøre er å ta en tilfeldig prøve fra hver eneste attenåring i Storbritannia, og så teste 10 000 av dem hvert år i 20 til 25 år framover, sier Pacey til The Guardian.

Det var omtrent det Niels Jørgensen og Tina Kold Jensen ved Rigshospitalet i Danmark gjorde fra 1996 til 2010, selv om det var snakk om en god del færre unge menn.

De sjekket sædkvaliteten til nesten 5000 danske vernepliktige, og fant ingen spor av nedgangen som andre forskere peker på. De fant til og med at spermkonsentrasjonen gikk litt opp, fra en snitt på 43 millioner sædceller per milliliter i 1996, til 48 millioner av dem i 2010. 

Jensen sier til The Guardian at det er mulig at de ikke så nedgangen, fordi de danske guttene hadde et så lavt spermtall fra før.

Bare en av fire unge danskene hadde det forskerne kaller en optimal sædkvalitet. Det sier noe om hvor godt eller dårlig den vil klare seg når de skal forsøke å befrukte et egg.

Hos 15 prosent av de unge danske mennene var sædcellene så dårlig stilt at forskerne mente de ville trenge hjelp til befruktning senere.

Referanser: 

Hagai Levine mfl. «Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis».  Human reproduction update,  2017. doi: 10.1093/humupd/dmx022 

Niels Jørgensen mfl. «Human semen quality in the new millennium: a prospective cross-sectional population-based study of 4867 men». BMJ Open, 2012. doi: 10.1136/bmjopen-2012-000990 

Powered by Labrador CMS