- Pasienter i respirator bør holdes våkne

Den tradisjonelle behandlingen av respiratorpasienter er kanskje ikke den beste, viser ny dansk forskning. I stedet for å legge de kritisk syke i kunstig koma, bør de holdes våkne. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når en syk person legges i respirator, blir han normalt holdt i kunstig koma. Men den praksisen bør legene kanskje endre.

For hvis pasienter i respirator i stedet holdes våkne, gir det færre dager i respiratoren og kortere tid på intensivavdelingen. Og i det hele tatt blir sykehusinnleggelsen kortere.

Det viser ny dansk forskning, offentliggjort i legetidsskriftet The Lancet.

– Resultatene av undersøkelsen vår viser at kritisk syke pasienter i respiratorbehandling har markant færre dager i respirator og blir skrevet ut raskere fra intensivavdelingen og sykehus, hvis de bare blir smertebehandlet og ikke får kunstig koma.

Det sier lege Thomas Strøm fra Anæstesiologisk-Intensiv avdeling ved Odense Universitetshospital og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet, i en pressemelding.

Bare smertebehandling

Standardbehandlingen av kritisk syke pasienter med behov for respiratorbehandling er smertebehandling og kunstig koma.

På intensivavdelingen på Odense Universitetshospital har praksisen imidlertid vært at pasientene ikke blir lagt i kunstig koma, men bare får smertebehandling.

De 140 pasientene i forsøket ble delt i to grupper: Den ene gruppen fortsatte med bare smertebehandling. Den andre gruppen fikk standardbehandlingen med kunstig koma og smertebehandling.

Gruppen uten kunstig koma greide seg bedre.

– Det skal imidlertid legges til at visse pasientgrupper fremdeles trenger kunstig koma, for eksempel pasienter med hodeskade eller pasienter som kjøles etter hjertestans.

- Vi håper nå å kunne finne de samme resultatene i en ny undersøkelse, hvor flere intensivavdelinger i landet deltar, sier Strøm.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
 

Referanse:

A protocol of no sedation for critically ill patients receiving mechanical ventilation: a randomised trial  

Powered by Labrador CMS