Virusbehandling mot kreft

For første gang har forskere kunnet påvise at vanlig virusbehandling ved hjernekreft hos barn hemmer kreftsvulsten i å vokse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Medulloblastom

Medulloblastom er den nest hyppigste typen av hjernesvulster hos barn, og forekommer også hos yngre voksne.

Totalt registreres det 10–15 nye tilfeller hvert år i Norge.

Symptomer er oftest hodepine, ustøhet og dårlig koordinering av bevegelser.

Diagnosen stilles oftest med CTog MR.

Behandlingen baseres på å fjerne så mye av svulsten som mulig ved nevrokirurgi, etterfulgt av intensiv cytostatikabehandling (særlig hos barn) og så strålebehandling.

Hos barn under 3–4 år forsøker man å vente med strålebehandling inntil 4-årsalderen for å redusere risikoen for varig stråleskade av sentralnervesystemet og vekstforstyrrelser i de bestrålte delene av skjelettet.

Strålebehandlingen omfatter hele sentralnervesystemet (hode og nesten hele ryggsøylen) med en moderat stråledose, og med ganske høy stråledose mot bakre skallegrop.

(Kilde: Store norske leksikon)

– Vi har funnet ut at det er et virus kalt CMV som driver betennelsesprosessen i kreftsvulsten og får den til å vokse.

– Ved å gi pasienter en vanlig virusbehandling i kombinasjon med betennelsesdempende legemidler, kan man redusere kreftsvulsten, forteller kreftforsker ved Universitetet i Tromsø, Baldur Sveinbjørnsson.

CMV (Cytomegalovirus) er et helt vanlig virus som ligger latent i kroppen vår. 70–75 prosent av den voksne befolkningen har dette viruset i seg uten å vite om det.

Problemet er at ved kreft kan dette tilsynelatende harmløse viruset få en betydelig rolle, det kontrollerer nemlig mange mekanismer i kreftcellen, deriblant flere inflammatoriske prosesser som får svulsten til å vokse.

Hjernekreft hos barn

Derfor har Sveinbjørnsson og hans samarbeidspartnerne ved Det Karolinska Institutet i Stockholm sett på om CMV har noen sammenheng med hjernekreft hos barn – medulloblastom.

Cecilia S. Nauclér forteller at forskningsgruppa har funnet ut at CMV finnes i 92 prosent av medulloblastomsvulster. Det er helt nytt å finne så mye CMV i denne typen kreft.

– Vi kan hemme denne kreftens tilvekst med antivirusmedisin, og det åpner for en helt ny angrepsmetode for fremtidig kreftbehandling, sier den svenske kreftforskeren.

Store funn i 2004

Allerede i 2004 gjorde den samme forskningsgruppen store funn som ble bredt omtalt i verdenssammenheng.

Sveinbjørnsson og hans svenske samarbeidspartnere fant nemlig ut at betennelsesdempende legemidler som Voltaren og Celebra var meget effektivt mot barnekreften neuroblastom.

– Det vi fant ut da var at kreftsvulsten drives av betennelsesprosesser, og at man kunne bremse utviklingen ved å bruke kombinasjon av cellegift og Voltaren, som er et legemiddel uten store bivirkninger, forklarer Sveinbjørnsson.

Dermed fins det muligheter for at barn kan slippe å bruke så store doser cellegift, noe som igjen fører til færre og mindre alvorlige senskader.

Kreft i lillehjernen

Nå viser forskningen at ved å i tillegg bruke virusbehandling, vil kreftsvulsten få en betydelig vekstreduksjon.

Museforsøkene viste at kreftsvulsten minsket med 40 prosent ved behandling med antivirusmedisin, og at den minsket med hele 72 prosent dersom de også ble behandlet med Celebra.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Investigation.

– Dette er svært verdifull viten! Medulloblastom ligger i lillehjernen, og barn med denne krefttypen er spesielt utsatt for å få senskader av strålning og de cellegifter de behandles med, sier Sveinbjørnsson.

Kreftforskeren forteller at de i nær fremtid skal undersøke effekten av antivirusmedisin på pasienter i Sverige, såkalte kliniske forsøk.

Referanse:

Baryawno m.fl.: Detection of human cytomegalovirus in medulloblastomas reveals a potential therapeutic target, Journal of Clinical Investigation, 2011 October 3; 121(10): 4043–4055, doi: 10.1172/JCI57147.

Powered by Labrador CMS