Hodepinetabletter kan gi barn astma

Paracetamol, som finnes i hodepinetabletter som Paracet og Pinex, øker risikoen for at barn utvikler astma.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dansk forskning viser at paracetamol, som blant annet finnes i Paracet og Pinex, øker risikoen for at barn utvikler astma. (Foto: Colourbox.no)

Paracetamol har de siste årene vært under mistanke for å bidra til at barn utvikler astma. Mistanken blir nå bekreftet i en ny studie av forskere fra Dansk BørneAstma Center.

På bakgrunn av en studie av 411 danske barn kan forskerne konkludere med at barn som har fått paracetamol i sitt første leveår oftere rammes av barneastma.

Det forteller Hans Bisgaard, leder av Dansk BørneAstma Center og professor i barnesykdommer ved Københavns Universitet.

– Vi kan se en sikker sammenheng mellom paracetamol og astmatiske symptomer i alderen 0–3 år. Studien vår bekrefter tidligere studier, men vi har i tillegg justert for forekomsten av ikke-astmarelaterte lungeinfeksjoner som kan føre til at barn får Paracet. Det styrker resultatet. Den muligheten har vi fordi datamaterialet vårt er så omfattende, sier Bisgaard.

Resultatene er nettopp offentliggjort i tidsskriftet Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Grundige undersøkelser hvert halve år

I studien, som kalles COPSAC, har forskerne fulgt 411 barn av astmarammede kvinner siden år 2000.

Barna har jevnlig vært til legeundersøkelser, og alle medisinske opplysninger er blitt omhyggelig dokumentert – også bruken av smertestillende medisiner, både under graviditeten og etter fødselen.

Dessuten ble alle tilfeller av problemer med å trekke pusten registrert og klassifisert som enten astmalignende symptomer eller som lungeinfeksjoner – for eksempel lungebetennelse eller bronkitt.

Barna ble undersøkt hver sjette måned, og fem episoder med pusteproblemer innenfor seks måneder ble karakterisert som astma.

Paracetamol ga infeksjoner i luftveiene

Datamaterialet gjorde at forskerne kunne identifisere en sammenheng mellom bruken av paracetamol det første leveåret og sannsynligheten for å utvikle astmalignende symptomer i alderen 0-3 år og sammenhengen mellom paracetamol og infeksjoner i luftveiene.

Siden infeksjoner i luftveiene kan være årsaken til at barn hadde fått paracetamol, justerte forskerne for denne faktoren. Likevel var det en sammenheng.

Gir bare «midlertidig» astma

De fant ingen slik virkning ved bruk av paracetamol i graviditetens siste trimester, noe som har vært rapportert i andre studier.

Forskerne kunne heller ikke finne bevis for at paracetamol førte til høyere risiko for astma i syvårsalderen.

– Det ser ut til at den tidlige astmautviklingen bare er en midlertidig effekt, sier Bisgaard.

For tidlig med anbefalinger

På tross av resultatene kan virke skremmende, mener Bisgaard at det er for tidlig med anbefalinger på området.

– Jeg er ikke begeistret for at forskere går ut med anbefalinger på bakgrunn av helt nye resultater. Studien vår bør sette fokus på området slik at det kan forskes mer, sier han.

– Selvfølgelig skal barn ha smertestillende hvis de for eksempel har ørebetennelse. Alt annet vil jo være umenneskelig. Men vi peker på problemet med disse medisinene er utviklet til voksne, og at vi ikke har undersøkt effekten på barn godt nok.

– Studien vår at det kan ha konsekvenser når barn tar medisiner som er beregnet til voksne.

Referanse:

Infant acetaminophen use associates with early asthmatic symptoms independently of respiratory tract infections: The Copenhagen Prospective Study on Asthma in Childhood 2000 (COPSAC(2000)) cohort., Journal of Allergy and Clinical Immunology, doi: 10.1016/

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

 

Powered by Labrador CMS