– Homeopati i kriserammede land er utnytting

Homeopater uten grenser tilbyr alternativ medisin i Haiti, og hevder de lærer kenyanske jordmødre å redde liv. Verken humanitært eller hjelpsomt, mener kritiker. Norsk medisinsk etiker er ikke like skeptisk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 100 000 mennesker mistet livet i jordskjelvet i Haiti. To år senere sliter landet fortsatt med gjenoppbyggingen. Ikke et sted for homeopater, mener etikeren David Shaw. (Foto: Marco Dormino/FN)
Minst 100 000 mennesker mistet livet i jordskjelvet i Haiti. To år senere sliter landet fortsatt med gjenoppbyggingen. Ikke et sted for homeopater, mener etikeren David Shaw. (Foto: Marco Dormino/FN)

En amerikansk gruppe som kaller seg Homeopater uten grenser jobber nå i jordskjelvrammede Haiti. I Kenya er homeopater uten grenser, disse fra Tyskland, aktive blant jordmødre.

”I Kenya lærer tradisjonelle jordmødre å redde liv ved bruk av homeopati i vanskelige fødsler”, skriver Homeopathen ohne Grenzen i en presentasjon fra organisasjonens årsmøte tidligere i år.

Praksisen har fått forsker og bioetiker David M. Shaw ved Universitetet i Basel i Sveits til å reagere.

Han peker på at det er mange år siden de store homeopatiorganisasjonene hevdet at de kan redde liv.

I en kommentar i tidsskriftet British Medical Journal sammenligner virksomheten med infeksjoner som angriper når en person er syk og immunforsvaret svakt. På samme måte slår Homeopater uten grenser til når et land er svekket etter katastrofe, skriver han.

Bjørn Hofmann, professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Gjøvik, er mildere stemt mot homeopatene:

– Det er selvsagt utfordrende å tilby helsehjelp som ikke har dokumentert effekt etter anerkjente vitenskapelige metoder, men Shaw gjør en etisk kortslutning når han konkluderer med at homeopati verken er til hjelp eller humanitært, mener han.

Utvannet virkemiddel skal stimulere kroppen

Kort fortalt er homeopati en gren av alternativ medisin der stoffet som gjør deg syk også skal kurere deg.

Et virkemiddel tynnes ut i vann – én del virkemiddel i 100 deler vann – og prosessen gjentas i flere runder. Til slutt er det ikke lenger mulig å finne spor av det opprinnelige stoffet, men effekten skal være overført til vannet, hevder homeopatene.

Les også: Å måle effekten av homeopati

Ifølge Store norske leksikon er det ”ingen aksept i kunnskapsbasert medisin” for at virkestoffet kan overføres til vannet på den måten.

Homeopatisk medisin er hvite piller uten påviselig virkestoffer. Likevel skal de hjelpe, hevder homeopatene, som tilbyr sine tjenester i kriserammede og fattige land. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)
Homeopatisk medisin er hvite piller uten påviselig virkestoffer. Likevel skal de hjelpe, hevder homeopatene, som tilbyr sine tjenester i kriserammede og fattige land. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Søker offisiell godkjenning i Haiti

Homeopater uten grenser har lokallag i blant annet Frankrike, USA og Tyskland. Det er aktivitetene til de to sistnevnte Shaw omtaler i sin kommentar.

Ifølge hjemmesidene til Homeopaths Without Borders North-America (HWB-NA), bidro organisasjonen med homeopatisk pleie til 890 personer i hovedstaden Port-au-Prince i Haiti i 2012.

I tillegg utdannet de nye homeopater i landet, og vil søke offisiell godkjenning fra helsemyndighetene der.

Haiti ble rammet av et kraftig jordskjelv i 2010, som drepte minst 100 000 mennesker. Gjenoppbyggingen har gått sakte, og landet har slitt med koleraepidemier i årene etter skjelvet.

– Stort skadepotensial på sikt

Shaws mener risikoen er at mennesker som blir tilbudt homeopatisk medisin, ikke søker hjelp fra skolemedisinen for skader eller sykdommer.

Han anerkjenner at organisasjonen godt kan hjelpe til med å dele ut mat og vann, men han sier selv det blir galt når hjelpen kommer hånd i hånd med ikke-evidensbasert medisin:

– Lenge etter jordskjelvet kommer flere mennesker på Haiti til å tro på et diskreditert system av såkalt medisin, som gjør potensialet for skade på lang sikt større enn om kampanjen aldri hadde eksistert, skriver forskeren.

– Mat og vann fra homeopat bedre enn ikke noe

Bjørn Hofmann er ikke like kategorisk avvisende.

Bjørn Hofmann (Foto: UiO)
Bjørn Hofmann (Foto: UiO)

– Fra vårt perspektiv er det klart at en person med en alvorlig infeksjon vil ha mer nytte av antibiotika enn av homeopatiske piller uten tilsvarende vitenskapelig dokumentert effekt, sier han til forskning.no.

Cochrane-biblioteket, som har som oppgave å gjennomgå forskning etter kjente og metodiske krav, har gjort fem forskjellige gjennomganger av forskningen på homeopatisk medisin. De finner lite eller ingen bevis for at medisinen er effektiv.

Det er likevel ikke hovedpoenget, mener Hofmann fra UiO. Han tror det er mulig å skille læren om homeopati fra personen homeopaten:

– Dersom homeopatene på Haiti dyttet piller på personer som trenger rent vann, mat og ly, har Shaw selvsagt et poeng. Men det samme gjelder dersom en lege ikke gjør annet enn å forskrive lykkepiller i samme situasjon, selv om personene riktignok er deprimerte etter å ha mistet hjem, eiendeler og kanskje også familiemedlemmer, sier han.

Ved å avvise homeopati forutsetter Shaw ifølge Hofmann at haitierne ikke har et reelt valg. Det er ikke sikkert:

– Det kan godt være de er i stand til å velge, selv om de er presset. Han forutsetter at vi må velge for dem, og blir derved paternalistisk. Han velger skolemedisin for dem.

– Dersom valget står mellom ikke å få noe og å få tilgang til rent vann og mat av en homeopat, er det klart at det siste er bedre, Shaw synes ikke å kunne se forskjell på en homeopat og hans lære; han har tydeligvis sett seg dobbelt blind på randomiserte forsøk, sier etikeren.

Det har ikke lykkes forskning.no å få kommentar på kritikken fra verken Homeopaths without borders-NA, Homöopathen ohne Grenzen eller Norske Homeopaters Landsforening.

Kilder:

D.M. Shaw (2013) Homeopaths Without Borders practice exploitation not humanitarianism British Medical Journal Personal View, publisert 17. september 2013

Cochrane-gjennomgangene: Homeopati for å sette i gang fødsler, mot bivirkninger fra kreftbehandling, mot demens, mot ADHD, mot kronisk astma

Powered by Labrador CMS