WHO frykter storutbrudd av SARS i Kina

Kina kan stå overfor et "svært stort utbrudd" av SARS-tilfeller i provinsene, sier Verdens helseorganisasjon. Samtidig øker uroen i Canada, i takt med nye SARS-tilfeller.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kinesiske myndigheter har gitt etter for presset om full åpenhet rundt den dødelige lungesykdommen, etter å ha bagatellisert sykdommen i lengre tid. Beijings ordfører Meng Xuengong fikk sin formelle oppsigelse mandag, etter at både han og landets helseminister Zhang Wenkang dagen før ble fratatt sine verv i kommunistpartiet.

- Meng er sagt opp og en ny ordfører begynner i jobben i dag, het det i en uttalelse fra kommunistpartiet mandag.

Det er ventet at også Zhang må gå fra helseministerjobben.

Frykter stort utbrudd

- Hvis man ikke har ressursene til å takle SARS, tror jeg man står overfor et svært stort utbrudd i Kina, sier Henk Bekedam, WHOs representant i Beijing.

Bekedam sier han frykter at situasjonen blir spesielt vanskelig i mange provinser med begrensede ressurser.

Kina har 31 provinser, regioner og store byer, og myndighetene medgir at helsesystemet er dårlig på landsbygda, hvor 70 prosent av landets 1,2 milliarder mennesker bor.

Statsminister Wen Jiabao sier i en tale som ble offentliggjort mandag, at systemet er så mangelfullt at en epidemi kan være et faktum “før vi vet ordet av det” og at “konsekvensene kan bli for fryktelige til å tenke på .”

Regjeringen i Kina sa søndag at myndighetene i Beijing har underrapportert antall tilfeller i hovedstaden dramatisk.

132 nye tilfeller

Mandag ble det meldt om totalt 13 nye dødsfall i Kina, gjennom forskjellige statlige medier og offisielle kanaler. Fra søndag ettermiddag til mandag ble det ifølge WHO rapportert om i alt 194 nye sykdomstilfeller i landet som helhet. Blant annet er det registrert utbrudd i fire provinser og to regioner som tidligere er blitt ansett som smittefrie.

Ifølge de nye tallene fra Kinas helsemyndigheter er totalt 92 personer i landet døde som følge av SARS, mens 2 001 er smittet.

I Hongkong er ytterligere seks personer døde av lungesykdommen, noe som bringer tallet på døde der til 94. Det ble også registrert 22 nye smittetilfeller mandag. Hongkong har nå 1.402 bekreftede tilfeller av det dødelige viruset, opplyser myndighetene.

Sprer seg fortatt

SARS-viruset har til nå tatt livet av 209 mennesker og smittet nesten 3 900 i totalt 25 land. Smitten sprer seg fortsatt, og Filippinene har meldt om sin første pasient, en sykepleier som kom hjem fra ferie i Canada.

Canada er det eneste landet utenfor Asia som har hatt SARS-dødsfall etter at det første tilfellet ble meldt i Guangdong-provinsen i Kina i november i fjor.

Uro i Canada Canadiske helsearbeidere ser stadig mørkere på mulighetene for å stanse spredningen av SARS. I påskehelgen ble det meldt om 14 døde og 304 andre smittede, hvorav 249 befant seg i provinsen Ontario.

Før påske hadde canadiske medisinere greid å spore nesten samtlige av landets SARS-tilfeller tilbake til en og samme eldre kvinne. Hun ble trolig påført viruset under en reise til Hongkong.

Tirsdag i påskeuken kom det første tegnet til katastrofefare, da det ble meldt om 29 SARS-tilfeller blant 500 medlemmer av en katolsk bønnegruppe som henter sine medlemmer blant eksilfilippinere i Toronto. Det ser dessuten til at de 29 har fått viruset fra flere ulike smittekilder, og ikke fra en og samme person.

(NTB)

Powered by Labrador CMS