Farvel til stive skjermer

Tenk deg å stikke ned på butikken, kjøpe en meter med skjermfolie, koble den til maskinen og brette ut skjermbildet. Nå har en canadisk forskergruppe klart å utvikle skjermer av bøyelig plastfilm og metallfolie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Bøyelig skjerm."

Selv om datakomponentene krymper, TVen blir flat og mobiltelefonene stadig mer allsidige, er skjermen et hardnakket og ubøyelig hinder for produsentene.

Glasskjermer er stive, tunge, kan knuses og bruker dyr LCD-teknologi. I mobiltelefoner er de knøttsmå og gjør det umulig å se detaljer, som for eksempel nettsider.

Skreddersydde skjermer

Men hvis skjermene kan brettes og rulles får vi straks nye og spennende muligheter. Hva med en sammenrullet skjerm i mobiltelefonen som kan trekkes ut når du logger på nettet eller vil se en film som lastes ned til telefonen?

Eller hva med å kjøpe skreddersydde skjermer av hvilken som helst størrelse, målt opp og kappet for å passe til stueveggen?

Elektronisk Van Gogh-tapet

Foreløpig er det bare en drøm, men nå har professor Zheng-Hong Lu, Sijin Han og Brian Fung ved University of Toronto i Canada lykkes i å utvikle organiske lyspunkter (også kalt OLED, organic light emitting devices) på materiale som kan rulles, bendes og bøyes - alt fra gjennomsiktig plastfilm til reflekterende metallfolie.

- Det åpner for en rekke nye muligheter i framtiden, sier Zheng-Hong Lu.

- Tenk deg et rom med elektronisk tapet som er programmert til å vise malerier av Van Gogh, eller en elektronisk avis som kan laste ned og vise dagens nyheter og deretter rulles sammen.

Spray en skjerm

Å lage en brukbar skjerm med skarpe bilder er ikke gjort over natta. For å sikre god bildekvalitet trenger hvert bildepunkt sin egen transistor. Dagens LCD-skjermer bruker transistorer basert på flytende silikonkrystaller (liquid crystal display).

Produsenter som Philips har eksperimentert med å spraye en LCD-løsning direkte på ulikt underlag, både på plast, vegger - og klær. En annen bøyelig mulighet er fleksible transistorer laget av plastlegeringer.

I salg i 2007?

Kan skjermer lages av plast, blir de langt billigere å fremstille. Dagens glasskjermer er enheter som må lages i puljer, mens plastskjermer vil kunne sprayes eller trykkes på samlebånd av plastremser - langt mer effektivt og industrivennlig.

- OLED-teknologi kunne fremstilles ved hjelp av høyeffektiv og lavkostnads masseproduksjon, sier Zheng-Hong Lu.

I dag brukes OLED-display i små apparater som barbermaskiner og mobiltelefoner. Større skjermformater med denne teknologien kommer neppe før 2012, spådde eksperter - for to år siden.

Men Lu og hans kolleger håper deres bøyelige skjerm kan være på markedet innen 2007.

Powered by Labrador CMS