
Abelprisen til Robert Langlands
Den kanadiske matematikeren Robert Langlands får prisen for «hans visjonære program som forbinder representasjonsteori og tallteori.»
Siden 2003 har Det Norske Videnskaps-Akademi belønnet noen av verdens fremste matematikere med Abelprisen. De heldige prisvinnerne kan plusse seks millioner kroner på bankkontoen.
I år falt valget på den 81 år gamle kanadieren Robert Langlands. Han er mest kjent for å ha dratt i gang det såkalte Langlands-programmet, der matematikere fra hele verden samarbeider om å løse en rekke hypoteser og antagelser.
Dette arbeidet begynte med et 17 sider langt brev Langlands skrev i 1967 til den da store matematikeren André Weil. Journalist og matematiker Alex Bellos har skrevet om brevet og om Langlands her:
Langlands presenterte en teori som førte til en helt ny måte å tenke om matematikk på
Ikke for lekfolk
Matematikk på Abelpris-nivå er ikke forbeholdt hvem som helst. Selv fagfolk må legge ned betydelig innsats for å forstå hva Langlands og kollegaene holder på med.
På nettsiden Quora har en leser stilt spørsmålet «Er det mulig å beskrive Langlands-programmet for lekfolk?» Et av svarene forutsetter at «lekfolk» kan litt abstrakt algebra, og da er mange kanskje like langt.
Matematiker og førsteamanuensis Jack Huizenga svarer åpenhjertig «Nei», det er ikke mulig. «Man kan prøve å lage analogier, men du vil ikke komme i nærheten av å beskrive programmet», mener han.
- Les også: Abelprisen 2017 til Yves Meyer
Stor innflytelse
Langlands, som i dag holder hus i det som har vært Albert Einsteins kontor på Princeton-universitetet, har fått mange priser allerede. Abelprisen er langt fra den første.
«Langlands er blant de mest innflytelsesrike matematikerne i siste halvpart av det tjuende århundre», skriver førsteamanuensis Arne B. Sletsjøe på sin hjemmeside ved Universitetet i Oslo.
Ifølge Sletsjøe har Langlands hatt stor innflytelse på utviklingen av matematikk de siste 40 årene.
Selve prisoverrekkelsen skjer 22. mai i Universitetets aula i Oslo.
SE OGSÅ
-
Matematikere fant nytt primtall med 23 millioner sifre
-
Historien om tallet null ble brått mye eldre
-
Er denne 3800 år gamle tavla mer nøyaktig enn dagens matematikk?
-
Falt for det perfekte tallet
-
Slår et slag for mattelekser og gangetabeller
-
Abelprisen viser den kongelige norske arven i dronningen av vitenskapene