Robert Langlands omtales som en av de mest innflytelsesrike matematikerne i siste halvpart av det tjuende århundre. (Foto: Dan Komoda, Institute for Advanced Study)

Abelprisen til Robert Langlands

Den kanadiske matematikeren Robert Langlands får prisen for «hans visjonære program som forbinder representasjonsteori og tallteori.»

Abelprisen

Norsk matematikkpris, oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel.

Prisen ble innstiftet i 2002, 200 år etter Abels fødsel, og delt ut første gang i 2003.

Det er Det Norske Videnskaps-Akademi som deler ut Abelprisen. Vinneren pekes ut av en internasjonal komité som består av fem matematikere.

(Kilde: Store norske leksikon)

Siden 2003 har Det Norske Videnskaps-Akademi belønnet noen av verdens fremste matematikere med Abelprisen. De heldige prisvinnerne kan plusse seks millioner kroner på bankkontoen.

I år falt valget på den 81 år gamle kanadieren Robert Langlands. Han er mest kjent for å ha dratt i gang det såkalte Langlands-programmet, der matematikere fra hele verden samarbeider om å løse en rekke hypoteser og antagelser.

Dette arbeidet begynte med et 17 sider langt brev Langlands skrev i 1967 til den da store matematikeren André Weil. Journalist og matematiker Alex Bellos har skrevet om brevet og om Langlands her:

Langlands presenterte en teori som førte til en helt ny måte å tenke om matematikk på

Ikke for lekfolk

Matematikk på Abelpris-nivå er ikke forbeholdt hvem som helst. Selv fagfolk må legge ned betydelig innsats for å forstå hva Langlands og kollegaene holder på med.

På nettsiden Quora har en leser stilt spørsmålet «Er det mulig å beskrive Langlands-programmet for lekfolk?» Et av svarene forutsetter at «lekfolk» kan litt abstrakt algebra, og da er mange kanskje like langt.

Matematiker og førsteamanuensis Jack Huizenga svarer åpenhjertig «Nei», det er ikke mulig. «Man kan prøve å lage analogier, men du vil ikke komme i nærheten av å beskrive programmet», mener han.

Stor innflytelse

Langlands, som i dag holder hus i det som har vært Albert Einsteins kontor på Princeton-universitetet, har fått mange priser allerede. Abelprisen er langt fra den første.

«Langlands er blant de mest innflytelsesrike matematikerne i siste halvpart av det tjuende århundre», skriver førsteamanuensis Arne B. Sletsjøe på sin hjemmeside ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Sletsjøe har Langlands hatt stor innflytelse på utviklingen av matematikk de siste 40 årene.

Selve prisoverrekkelsen skjer 22. mai i Universitetets aula i Oslo.

Powered by Labrador CMS