Kalsiummangel gjør menn tannløse

Danske menn som ikke får nok kalsium i kosten, har nesten tre ganger så stor risiko for å miste tennene sine, viser ny forskning. Kalsiummangelen gir ikke samme risiko hos kvinner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Man kan nærmest høre ekkoet fra barndommen sin: «Cola ødelegger tennene» og «melk styrker tennene».

Men likevel er det aldri noen som for alvor har undersøkt om det virkelig er en klar forbindelse mellom et kosthold med mye kalsium og det å bevare et fullt tannsett.

Nå kan en dansk forskergruppe imidlertid dokumentere at det er noe i dette.

Men overraskende nok tyder resultatene på at det bare er menn som for alvor blir rammet av kalsiummangel.

Kalsiummangel tar tennene

Undersøkelsen viser at menn mellom 35 og 65 år som lever av en kalsiumfattig kost, har opp mot tre ganger så stor risiko for å miste tre eller flere tenner over en seksårsperiode. Kvinnene bevarer tennene selv om de lever på en kalsiumfattig kost.

– Vi er de første til å spore en klar forbindelse mellom mangel på kalsium og det å miste tennene, men det tyder altså på at det bare er et fenomen som rammer menn. Det er overraskende, sier professor Berit Heitmann fra Institut for Forebyggelse på Bispebjerg Hospital, som sammen med seniorforsker Amanda Adegboye har stått i spissen for forskningen.

Kalsium er viktig for både tenner og de knoklene som tennene fester seg til. Det betyr at hvis man har for lite kalsium, kan man være mer utsatt for å få hull i tennene og utvikle paradentose.

Og det er ifølge forskerne sannsynlig at det akkurat er det som rammer menn som får for lite kalsium i kosten og som i verste fall vil kreve en tannuttrekning.

Kvinner passer bedre på tennene

Man kan undre seg over at kvinner ikke blir rammet av det samme fenomenet. Forskerne tror det henger sammen med at kvinner pleier tennene sine bedre, og at det opphever den negative virkningen av kalsiummangel.

– Vi vet at kvinner pusser tennene oftere enn menn, og de går oftere til tannlegen. Og kvinner bruker mer penger på å bevare de naturlige tennene, mens menn ofte får dem trukket ut som et billig alternativ, sier Heitmann.

Melk og ost forsvinner fra menyen

Mangel på kalsium er ikke bare forbeholdt en liten del av befolkningen. Nesten halvparten av både menn og kvinner får i seg for lite kalsium.

– Vi drikker mye melk som barn, men når vi blir eldre, endrer vi vaner. Det betyr ofte at kalsiumrike melkeprodukter som melk, yoghurt og ost kommer i bakgrunnen, sier Heitmann.

Derfor anbefaler forskerne at voksne menn og kvinner er oppmerksomme på å spise flere melkeprodukter og grønnsaker som er rike på kalsium. For det kan øke sjansen for å bevare et helt og naturlig tannsett på sine eldre dager. Og kanskje gjøre kvinnenes tenner enda sterkere.

Når alle tennene ryker

I undersøkelse så forskerne også på den ekstreme situasjonen hvor forsøksdeltakere hadde mistet alle tennene sine. Her spilte inntaket av kalsium også en rolle for begge kjønn.

For mens det bare var 7,6 prosent av dem som spiste den anbefalte dosen mellom 1000 og 1200 milligram som var tannløse, gjaldt det for hele 13,7 prosent i gruppen med en kalsiumfattig kost.

– Man har altså nesten dobbelt så stor sannsynlighet for å miste alle tennene hvis man ikke får nok kalsium i kosten, sier Heitmann.

(Foto: Colourbox)

Gjelder for alle samfunnslag

I undersøkelsen har forskerne tatt hensyn til andre faktorer som kan påvirke tennenes helse som alder, utdanningsnivå, røyking, alkohol og sukkerforbruk. Likevel observerte forskerne en statistisk sammenheng.

– Uansett hvilket samfunnslag man kommer fra, blir tennene rammet ved kalsiummangel. Så det er et budskap som kan ha betydning for hele den danske befolkningen, sier Heitmann.

De danske forskerne er kommet fram til resultatene ved å intervjue 1602 dansker om kostvanene deres og de har fulgt skjebnen for tennene deres over en seksårsperiode. Ved ganske enkelt å telle forsøkspersonenes tenner før og etter de seks årene.

Et voksent menneske har typisk 28 tenner pluss fire visdomstenner. I aldersintervallet fra 35 til 65 år hadde om lag en av ti mistet alle tennene.

Den danske undersøkelsen er nettopp blitt offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet The Journal of Nutrition.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanse og lenker

Journal of Nutrition

Profil: Berit Heitmann

Powered by Labrador CMS