Mer antioksidanter i økologiske tomater

En ti år lang studie av tomater tyder på at nivået av antioksidanter i økotomater er dobbelt så høyt som i vanlige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for at mange har inntrykk av at økologisk dyrkede matvarer inneholder mer vitaminer og antioksidanter enn vanlige jordbruksprodukter, har få undersøkelser klart å finne noen nevneverdige forskjeller.

Men her kommer altså lenge etterlengtet gladnytt for tilhengerne av økologisk landbruk, melder New Scientist.

Forskere fra University of California, Davis har gjennomført en ti år lang studie hvor de sammenlignet økologiske tomater med sidestykker dyrket på vanlig måte. Forskerne har sett spesielt på innholdet av flavonoidene quercetin og kaempferol.

Det viste seg at innholdet av de to stoffene var 79 og 97 prosent høyere i organisk dyrkede tomater enn i de vanlige.

Sammenlignbare størrelser

Det er ofte vanskelig å gjøre gode sammenligninger av økologiske varer og tilsvarende produkter som er dyrket med vanlige landbruksmetoder, skriver New Scientist.

Jordsmonnet de har vokst i er ofte forskjellig, og bøndene har ulik praksis når det gjelder vanning og håndtering av innhøstede produkter.

Men i denne undersøkelsen har forskerne brukt data fra et langvarig prosjekt hvor slike variabler var standardiserte. Dermed blir også sammenligningen mellom de økologiske og de vanlige tomatene mer relevant.

Forskerne tror til og med at de kan forklare forskjellene i antioksidantnivå.


 

Nitrogen

Mengden av antioksidanter kan rett og slett henge sammen med innholdet av nitrogen i jorda, mener forskerne.

Plantene lager flavonoider, for eksempel quercetin og kaempferol, som en forsvarsreaksjon. Den kan utløses av mangel på næringsstoffer som nitrogen, skriver New Scientist.

Kunstgjødslet som brukes i vanlig jordbruk inneholder nettopp lett tilgjengelig nitrogen, og dermed lager planten antageligvis mindre flavonoider, tror forskerne. De organisk dyrkede tomatplantene må derimot slite med mye lavere tilgang på stoffet.

Dermed lager de antageligvis mer antioksidanter, som ser ut til å ha en god effekt på helsa til folk som spiser stoffene.

Sunnere enn vanlig?

Forskning tyder på at antioksidanter som flavonoider er knyttet til en lavere risiko for både hjerte- og karsykdommer, noen kreftformer og demens.

Hvorvidt det økte innholdet av quercetin og kaempferol i tomater betyr at de er sunnere å spise, er imidlertid ingen helt sikre på.

Det finnes motstridende resultater når det gjelder helseeffekten av flavonoider, sier Peter Bramley fra University of London til New Scientist.

Høyere innhold av flavonoider gjør ikke nødvendigvis økologiske tomater sunnere.

Referanse:

Forskningen ble ledet av Alyson Mitchell fra University of California og er publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Lenker:

New Scientist: Organic tomatoes have more antioxidants

Powered by Labrador CMS