Fem om dagen kan trøble magen

Frukt og grønt kan føre til problemgass for personer med irritabel tarm. Den gode nyheten er at det hele kommer an på hvilken frukt du velger, viser ny forskning. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvilken frukt er du? Snart vil UiB-forskere finne det ut for deg.

Personer med irritabel tarm strir med oppblåst mage, magesmerter og har ofte en følelse av å måtte gå på do hele tiden.

I Europa lider rundt ti prosent av befolkningen av denne typen problemer. Disse er storforbrukere av helsevesenet, sykemeldes ofte og mange blir uførepensjonister.

– Personer med irritabel tarm har ofte et økt bevegelsesmønster i tarmen. Det betyr at bakteriefloraen i tykktarmen får for mye mat for raskt. Det blir rett og slett for mange karbohydrater å fordøye.

Det sier forsker Mette Helvik Morken ved Institutt for indremedisin, Avdeling for klinisk ernæring.

Farlig frukt

For mange karbohydrater fører til tarmgass som disse personen ikke tåler så godt. Mye av karbohydratene skulle vært fordøyd allerede i tynntarmen og tatt opp i blodet der.

– Å redusere karbohydrater kan lindre smertene til disse pasientene. Det betyr også frukt og grønt, sier Morken.

Selv om man ikke blir kvitt tilstanden, vil reduksjon av fem porsjoner frukt og grønt om dagen gi mindre gassproduksjon og færre smerter hos noen av pasientene.

Mette Helvik Morken holder innlegg på Ernæringskonferansen 2010 som starter på onsdag.

Samtidig ønsker ikke helsepersonell at den gunstige effekten av frukt og grønnsaker skal gå tapt. Ny forskning fra Australia kan vise en redning.

– Australske forsøk har vist at det ikke er inntaket av frukt og grønt i seg selv som er problemet, men hvilke typer frukt og grønt man spiser, sier Morken.

Vil starte frukttest

Ulike frukt og grønnsaker har nemlig ulike typer karbohydrater.

I tillegg viser det seg at ulike personer reagerer på ulike typer. Poenget er å finne ut hvilke frukt og grønnsaker som passer for deg.

– Vi ønsker å sette i gang prosjekter for å undersøke hvilke typer frukt og grønt som passer til den enkelte her hos oss. Vi håper å få satt dette i gang i løpet av 2011, sier Morken.

Powered by Labrador CMS