VKM har undersøkt hvilke matvarer som gir størst fare for listeriose. Det mest effektive du kan gjøre for å unngå sykdommen, er å varmebehandle maten før du spiser den. Det gjelder for eksempel ferdigstekte kjøttprodukter som karbonader og salatkjøtt av kylling. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Varmebehandling tar knekken på listeria-bakterien

Er du gravid og liker å jafse i deg en karbonade uten å varme den først? Da bør du vite at den er én av mange matvarer som listeria-bakterien trives godt i.

Gravide er spesielt sårbare for listeria-bakterien. Den kan gi sykdommen listeriose, som kan overføres fra mor til foster og føre til livstruende sykdom hos fosteret.

Nå har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert sannsynligheten for at gravide, barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar, får i seg listeria via maten de spiser.

Sannsynlighet for å bli syk varierer. VKM har vurdert en lang rekke matvarer i fire grupper: fisk- og sjømatprodukter, kjøttprodukter, melkeprodukter og såkalte vegetabiler. Vegetabiler er frukt, bær og grønnsaker og produkter fra disse.

Konklusjonen er at sannsynligheten for at gravide og utsatte grupper får i seg så mye av listeria-bakterien fra mat at de kan bli syke, varierer - også for matvarer i hver gruppe.

Større fare med kalde karbonader og pølser

I vurderingen løfter VKM frem noen matvarer som under gitte forhold kan øke sannsynligheten for at utsatte grupper utvikler listeriose.

– Med gitte forhold mener vi pakkemetoder, lagringstid og temperatur fra maten produseres til den spises, sier Taran Skjerdal, som har vært faglig leder for prosjektet.

Kaldrøkt og varmrøkt fisk, gravet fisk, kokte reker og fiskemat som pakkes etter at de er nedkjølt, er fiskeprodukter som ifølge VKM kan øke sannsynligheten for listeriose.

Varmebehandlede kjøttprodukter som er ment å varmes på nytt før de spises, men som forbruker likevel spiser rett fra pakken, kan også øke sannsynlighet for listeriose.

Slik mat er for eksempel karbonader, kjøttkaker og pølser. Salatkjøtt av kylling kan også øke sannsynligheten for listeriose.

Det kan også rått kjøtt som er gravet, rått kjøtt som er røkt uten speking eller røkt uten bruk av konserveringsmidler eller varmebehandling.

Feil hermetisering og fermentering kan gi smitte

Alle typer upasteuriserte melkeprodukter kan gi økt sannsynlighet for listeriose, viser VKMs risikovurdering.

Det gjelder også osteprodukter som er skivet eller revet, mozzarella som brukes i salat, alle smøreoster og myke oster.

Enkelte oppskårne, ferske vegetabiler, særlig meloner, kan øke sannsynligheten for listeriose.

Det kan også spirer og ferske bearbeidete blandingsprodukter med flere oppskårne ingredienser.

Matvarer som er hermetisert og fermenterte hjemme på feil måte, kan også øke sannsynligheten for listeriose.

Unngå rester som har stått flere dager i kjøleskapet

VKM har også vurdert ulike tiltak for å forebygge fremvekst av listeria-bakterier.

For eksempel å varme maten før den spises: Det tar knekken på listeria-bakterier hvis behandlingen er god nok.

– Maten bør gjennomvarmes til det kaldeste punktet holder 75 grader. Deretter bør maten hvile slik at varmen jevner seg ut og deler av maten ikke forblir kald, sier Skjerdal.

Listeria-bakterier vokser dårligere ved lave temperaturer. Derfor er det et poeng at temperaturen i kjøleskapet ikke er høyere enn fire grader.

– Et annet tiltak er å unngå matrester som har stått flere dager i kjøleskapet. Listeria-bakterier vokser raskere i åpnede enn i uåpnede pakninger, opplyser Skjerdal.

Risikovurderingen er gjort på oppdrag for Mattilsynet, som skal oppdatere råd om Listeria.

Referanse:

Skjerdal, O.T.: Listeriabakterier - vurdering av råd til gravide og andre utsatte grupper. Rapport fra VKM (2018)

Powered by Labrador CMS