Jojo-slanking bedre enn sitt rykte?

Mus som ble halt opp og ned i vekt hele livet, levde mye lenger enn de evigtykke, og nesten like lenge som sine slanke medmus.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Wikimedia Commons)

Forskere har lurt på om det å utsette kroppen for en evig berg-og dalbane av slankekurer kan være en belastning for helsa.

Kanskje stemmer ikke denne teorien. Det er den nye innsikten etter at forskere har periodeslanket mus ved å gi dem vekselvis fettfattig og fettrik mat.

En mus som åt mye fet mat jevnt og trutt, svelget sin siste ostebit da den var halvannet år gammel. Jojo-slankermusene holdt derimot koken i seks måneder ekstra.

Vinner tid ved å periodeslanke?

Forskerne fra Ohio University presenterte nylig funnene på årsmøtet i The Endocrine Society i Boston. De konkluderer med at det er bedre å jojo-slanke seg enn å ikke slanke seg i det hele tatt.

- Hvis den konvensjonelle holdningen var riktig, ville det skremme mange overvektige fra å gå ned i vekt.

- De nye funnene tyder på at det å legge på seg og slanke seg igjen, ikke korter ned på levetiden, sier hovedforfatter Edward List i en pressemelding fra Ohio University.

Forskerne hopper såpass uanstrengt mellom funnene fra musestudien og relevansen for mennesker, fordi de mener at mus er et godt forskningsdyr i overvektsforskning.

Hentet seg inn med slanking

Berg og dal-diettmusene fikk riktignok laber helse i periodene da de fråtset i fettmat. De spiste mer, la på seg, kroppsfettet økte og de ble glukoseintolerante, eller såkalt prediabetiske, ifølge List.

Men til forskjell fra de konstant tykke musene, klarte jojo-musene å vinne tilbake den tapte helsa i periodene da de var på slankern.

Både vekta og blodsukkernivåene gikk tilbake til det normale. Men selv om disse musene levde en god del lenger enn musene som var overvektige hele livet, nådde de ikke helt opp til levealdernivået for konstant slanke mus.

Mens periodeslankerne i gjennomsnitt levden 2,04 år, holdt de tynne musene det gående i 2,09, ifølge studien.

Kilde:

Pressemelding fra Ohio University, 6.juni 2011

Foto forside: Istockphoto

Powered by Labrador CMS