Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.

Koffein gir velbehag på flere områder, én av dem er bedre utholdenhet.

Drikk kaffe og løp raskere!

PODCAST: Har du som mål å delta på Holmenkollmarsjen eller forbedre tiden på Oslo Maraton? Ta med deg kaffekoppen i løypa!

Om ikke kaffekoppen blir med deg på selve treningsturen, så kan du i alle fall vurdere å nyte noen dråper før du knytter skolissene eller spenner fast langrennsskiene.

Forskning fra Norges idrettshøgskole (NIH) viser nemlig at koffein gir god effekt på utholdenheten.

Blir mer utholdende

Tidligere doktorgradsstipendiat ved NIH, nå landslagstrener for det britiske langrennslandslaget for herrer, Hans Kristian Stadheim, har forsket på effekten av koffein og trening hos eliteutøvere.

– Koffein reduserer opplevelsen av smerte og anstrengelse under aktiviteten. Idrettsutøveren kan dermed opprettholde en høyere intensitet og prestere lenger, forteller han.

Utenom i kaffe finnes koffein i cola, energidrikker, te, kakao og mørk sjokolade.

I studien til Stadheim er det brukt store doser koffein i form av piller for å teste hvilken effekt det har på fysisk prestasjonsevne.

Deltakerne, i hovedsak menn, inntok en koffeinmengde på 3–6 milligram koffein per kilo kroppsvekt cirka en time før de skulle utføre ulike fysiske tester.

Koffeinmengden tilsvarer 4–6 kopper sterk kaffe for en person på 75 kilo.

Resultatene var entydige. All kapasitet økte hos forsøkspersonene.

Ikke som kaffekos

– Hele 75 prosent av forsøkspersonene presterte bedre etter å ha inntatt koffein før trening. I gjennomsnitt forbedret de prestasjonen med to til tre prosent, forteller Stadheim.

– Koffein gjør at man opplever anstrengelsen som mindre, noe som fører til at utøverne presser sitt fysiologiske system hardere.

Men, presiserer han: Det å innta store mengder koffein kan innebære en helserisiko og føre til økt risiko for muskelskader.

Stadheim vil derfor ikke uten videre anbefale utøvere i utholdenhetsidrett å bruke koffein.

Overvåkes av WADA

Ifølge Store medisinske leksikon stimulerer koffein hjernevirksomheten og åndedrettssenteret, reduserer nervenes reaksjonstid og motvirker søvnighet og tretthetsfornemmelser.

Samtidig øker det hjerterytmen og utvider hjertets arterier og en del andre blodårer.

Frem til 2004 stod koffein på Den internasjonale olympiske komites (IOC) liste over forbudte stoffer. I dag står koffein på WADAs overvåkningsprogram for å kunne identifisere eventuelt misbruk innenfor idretten.

Lær mer om koffein hos både eliteutøvere og mosjonister, og om den eventuelle helserisikoen ved inntak av store mengder koffein i podcasten under:.

Powered by Labrador CMS