Gammelt partysnacks inn i varmen

Peanøtten er friskmeldt. Den inneholder nemlig så mye sunne antioksidanter at den kan matche både jordbær og annen fin frukt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå kan framtidas halvlitre trygt akkompagneres av peanøtter, helt uten dårlig samvittighet.

Et team ved University of Florida har nemlig testet innholdet av antioksidanter i 12 forskjellige peanøttmerker, og kommet fram til at det generelt er overraskende høyt. I tillegg er nøtta full av proteiner og umettet fett, som også er godt for skrotten.

- Når det kommer til antioksidantinnhold er peanøtter helt der oppe sammen med jordbæret, sier Steve Talcott til BBC News.

I fint selskap

Antioksidanter er stoffer som beskytter kroppen mot frie radikaler, som kan stelle i stand både hjertetrøbbel og kreft. Kroppen lager sine egne antioksidanter, men forskerne tror i tillegg at vi kan ta opp de nyttige stoffene fra maten.

Og øverst på lista over mat med antioksidanter ligger røde og oransje utgaver av frukt og grønnsaker, skriver BBC. Men nå kan det altså vise seg at den unnselige, beige peanøtten er med i eliteserien, den også.

"Øl og peanøtter - den perfekte kombinasjon?"

- Vi forventet et ganske høyt innhold av antioksidanter i peanøtter, sier Talcott til BBC.

- Men vi ble litt sjokkert over at de hadde like mye som mange typer frukt.

Hemmeligheten ligger visstnok i polyfenolet p-coumarinsyre, en kraftig antioksidant som det finnes massevis av inne i peanøttene. Det aller beste er at innholdet ser ut til å øke når nøttene ristes.

Ikke bare bra

Om peanøttelskerne der ute tenker at dette er litt for godt til å være sant, så har de delvis rett i det. Det finnes nemlig to grunner til å ikke ta helt av med peanøttknaskinga.

For det første serveres nøttene ofte med et godt lag med salt på utsida, og det er dessverre ikke særlig sunt.

For det andre er det ikke til å komme fra at nøtter - uansett type - inneholder en hel del fett. Hiver du innpå haugevis, forvandler godsakene seg til bilringer før du vet ordet av det.

I følge BBC mener en representant fra British Dietetic Association at det antageligvis er best å spise peanøttene sammen med forskjellige frukter.

Men øl og fruktsalat? Vi i forskning.no er ikke helt overbeviste.

Referanse:

Forskningen skal publiseres i Food Chemistry senere i år.

Lenke:

BBC: Peanuts rich in ‘good chemicals’

Powered by Labrador CMS