Lumsk lakris?

Redde for potensen, gutter? I så fall er det bare å holde seg unna Pulverpadder og lakris-te.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mener i hvert fall iranske forskere, som framla sine resultater på the British Pharmaceutical Conference i Harrogate denne uka. De hadde satt 20 friske menn på en tidagers lakriskur, og tatt blodprøver underveis. Det viste seg at testosteronnivået i kroppen sank dramatisk med en god dose lakris i kosten, melder BBC.

Unngå urtekurer

Stoffet som gir lakrissmak heter glycyrrhizic acid, og blir brukt i godterier, tyggegummi, tannpasta og urtekurer. Mennene i forsøket hadde fått en daglig dose på mellom 400 og 500 milligram, og det er ikke mer enn man kan klare å få i seg på egen hånd.

Enkelte tyggegummier kan inneholde 24 milligram glycyrrhizic acid, mens noen typer urtete kan ha så mye som 450 milligram per liter, skriver BBC. Med en viss lakrisdilla går det altså an å få i seg like mye som mennene i forsøket.

"Ikke noe Hockeypulver etter treninga, gutter."

Og nå fraråder altså Dr Mahmoud Mosaddegh fra Shaheed Behesthi University of Medical Sciences overdrevet inntak av Hockeypulver. Men det er spesielt lakrisbaserte urtekurer han advarer mot.

- Lakrisrotekstrakt er en populær behandling mot mageproblemer, men inntil flere data kommer på bordet anbefaler vi å være forsiktig med bruken, sier han. For lavt testosteronnivå i blodet kan nemlig påvirke både humør og libido og i tillegg øke risikoen for seksualproblemer.

Ikke enighet

Tidligere i år publiserte EU-kommisjonen en rapport som antydet at man ikke bør hive innpå mer enn 100 milligram glycyrrhizic acid om dagen, men det er slett ikke noen enighet om hvordan lakrisen egentlig virker i kroppen.

En undersøkelse som ble publisert i 1999 rapporterte om lignende resultater som den iranske, mens andre studier innimellom ikke har lykkes i å finne noen sammenheng mellom lakris og testosteron.

Uansett. Et par Nox eller en Tyrkisk pepper kan nok ikke gjøre store skaden, men er du bekymret for sengelivet bør du kanskje ta det litt rolig med det svarte stoffet inntil videre. Eller finne en avveksling fra misjonærstillinga.

Lenker:

BBC: Liquorice risk to mens sex life
Royal Pharmaceutical Society of Great Britain: British Pharmaceutical Conference

Powered by Labrador CMS