Mat tilsatt D-vitamin kan motvirke mangelsykdommer

Melk og brød som er tilsatt D-vitamin hever nivået av vitaminet hos vanlige familier, viser en ny doktoravhandling. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis man tilsatte D-vitamin til melk og brød, kunne mange unngå D-vitaminmangel om vinteren, viser en ph.d.-avhandling. (Foto: Colourbox)

Fakta

Mangel på D-vitamin svekker musklene og øker risikoen for fall og beinbrudd.

Hos barn kan det føre det til rakitt – også kalt engelsk syke – hvor barnas vekst hemmes. Senere i livet kan de utvikle beinskjørhet.

Noe forskning tyder på at mangel på D-vitamin øker risikoen for kreft – spesiell tykktarmskreft – infeksjoner og hjerte/kar-sykdom, men dette er fortsatt ikke endelig avklart.

Kilde: Lars Rejnmark, førsteamanuensis, Aarhus Universitet

Når vinterværet setter inn og solstrålene ikke lenger treffer huden, burde vi spise mer D-vitaminrik mat, som for eksempel fet fisk.

Et doktorgradsprosjekt fra Danmarks Tekniske Universitet viser nå at brød og melk tilsatt ekstra D-vitamin kan hjelpe, det også.

Det gjorde det i hvertfall da forskerne undersøkte dette i den danske befolkningen, der rundt ti prosent har D-vitaminmangel.

– Vi fant at både barn og voksne unngår en mangeltilstand hvis de går over til melk og brød tilsatt D-vitamin, sier Katja Howarth Madsen.

Hun har i tre år vært doktorgradsstudent ved Avdeling for Ernæring ved Danmarks Tekniske Universitet.

Trenger ikke å skifte vaner

Madsen delte 201 barnefamilier i to grupper. Den ene fikk melk og brød som er tilsatt D-vitamin.

– Fordelen med dette er at de ikke trengte å endre spisevaner, sier Madsen.

D-vitamin-nivået til alle deltakerne ble målt ved begynnelsen og slutten av forsøket, som varte i seks måneder i vinterhalvåret 2010/2011.

Ved slutten av perioden hadde 65 prosent av kontrollgruppen et nivå som lå under det anbefalt, mens bare 16 prosent i gruppa som hadde fått vitaminberiket mat lå under det anbefalte nivået. 

Kan hjelpe mange

Lars Rejnmark, overlege ved Aarhus Universitetssykehus og førsteamanuensis ved Aarhus Universitet, har tro på å tilsette D-vitamen i melk og brød. Han har ikke vært involvert i Katja Howarth Madsens forskning.

– Dette er en god måte til å unngå alvorlige mangeltilstander, sier Rejnmark.

– Denne undersøkelsen har vist at mangeltilstander kan unngås ved å tilsette små mengder D-vitamin til melk og brød. Det bør tilsettes de fleste typer melk og brød, siden vi foretrekker forskjellige typer.

Uvanlig å få for mye

I forsøket ble det brukt veldig små mengder D-vitamin, så Rejnmark frykter ikke at noen vil få et for høyt D-vitaminnivå hvis myndighetene velger å tilsette melk og brød.

– De som allerede har mye D-vitamin, vil få så små ekstra mengder at det neppe vil gjøre noen forskjell, sier han.

– Det finnes noen sjeldne sykdommer, for eksempel sarkoidose, hvor ekstra D-vitamin kan være et problem. Det bør derfor finnes produkter som ikke er tilsatt D-vitamin. Slik det også er mulig å kjøpe produkter som er glutenfrie.

Tidligere forskning har gitt mistanke om at veldig høye nivåer av D-vitamin kan være skadelige, men om det er snakk om en årsakssammenheng er fortsatt ikke klart.

Forskere diskuterer fortsatt hvor det optimale nivået for D-vitamin ligger.

– En ting er å unngå klare symptomer her og nå, og en andre ting er symptomer som kommer på sikt, sier Katja Howarth Madsen.

Forskerne mener at om lag 85 prosent av befolkningen vil kunne få nytte av et program der myndighetene sørget for at melk og brød ble beriket med D-vitamin. (Foto: Colourbox)

– D-vitamin-tilsatt mat kan hjelpe de som ligger under det anbefalte nivået.

Brød og melk ikke nok for alle

Man bør være forsiktig med å tilsette mat med vitaminer uten å vite om det også treffer riktig gruppe, mener Camilla Hersom, helsepolitisk talsperson for det danske partiet Radikale Venstre.

– Vi vet fortsatt ikke om dette vil treffe den riktige befolkningsgruppen. Det er jo ikke alle som får i seg nok brød og melk til at det får den ønskede effekten. Det må vi være sikre på før vi går til et så drastisk grep, sier Hersom.

– Jeg mener det er bedre å oppfordre befolkningen til å spise riktig mat, sier hun. 

Oppfordringer treffer heller ikke

Myndighetenes oppfordringer til befolkningen om å spise sunt, treffer imidlertid sjelden de som trenger det mest, mener Lars Rejnmark.

– Man bør naturligvis alltid oppfordre befolkningen til å spise sunt. Dessverre er det slik at slike oppfordringer hovedsakelig følges av de som allerede har en god helse og spiser sunt, sier han.

I en rapport fra Danmarks Tekniske Universitet fra 2010 skriver forskerne at om lag 85 prosent av befolkningen vil kunne få et utbytte av et berikelsesprogram som omfatter melk og brød.

– Det vil forebygge alvorlig D-vitaminmangel og forebygge mangelsykdommer som rakitt og beinskjørhet, sier Rejnmark.

Referanser:

Katja H Madsen m.fl: Randomized controlled trial of the effects of vitamin D–fortified milk and bread on serum 25-hydroxyvitamin D concentrations in families in Denmark during winter: the VitmaD study,The American Journal of Clinical Nutrition, 2013, doi: 10.3945/​ajcn.113.059469

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS