− Kvinner har ofte en sosialisering mot omsorg mot andre og ikke sette sine egne behov i sentrum. De er oppdratt til dette fra de er små, sier seksualforsker Bente Træen.

Kvinner faket oftere orgasme når de tjente mer enn mannen

Hvis kvinner trodde mannens maskulinitet var skjør, tok de mer hensyn. Men de fikk selv en dårligere opplevelse i senga.

– Det viser med all mulig tydelighet hvor vanskelig det er for kvinner å tjene mer enn mannen. Hvis du får en partner som er lavere ned på den sosiale stigen enn deg, så skal han i hvert fall føle seg som en fantastisk elsker, sier seksualvaneforsker Bente Træen til forskning.no.

En ny amerikansk studie viser at den økonomiske balansen i forholdet spiller en rolle i senga.

Kvinner som tjente mer enn kjæresten, lot oftere som at de fikk orgasme. Faktisk dobbelt så ofte som de med lavest lønn i forholdet.

Resultatet kommer fra en spørreundersøkelse blant 150 kvinner, som ble rekruttert via Facebook.

Ble spurt om partneren ville vise at han var en ekte mann

To andre undersøkelser var også en del av den nye studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Social Psychological and Personality Science.

De viser at kvinner som tror mannens maskulinitet er truet, tier stille om egne seksuelle behov.

300 studenter i heterofile parforhold var med i en av disse undersøkelsene.

De ble blant annet spurt om hvor ofte partneren gjorde ting for å vise at han var en ekte mann. Og om hvor redde de var for at partneren ville bli såret hvis de fortalte om hva de trengte i senga.

Kvinnene som skåret høyt på disse spørsmålene, droppet oftere å fortelle hva de ønsket i senga.

Forskjellen var riktignok ganske liten, så resultatene må tas med en klype salt.

Vil beskytte partneren

Resultatene var litt tydeligere i den tredje undersøkelsen.

Her fikk nesten 200 kvinner, som enten var heterofile eller bifile, presentert fiktive scenarier i en undersøkelse på internett.

Alle skulle se for seg at de hadde en ny partner som de hadde hatt sex med tre ganger. Men at de enda ikke hadde fått orgasme.

Én gruppe fikk beskjed om at mannen virket usikker på sin egen maskulinitet på grunn av at hun ikke hadde nådd klimaks. En annen gruppe fikk beskjed om at mannen virket sikker på egen manndom på tross av opplevelsen.

Kvinnene som skulle se for seg den usikre mannen, bekreftet de andre undersøkelsene.

De så for seg at de ville bekymre seg for mannens ego. Og at de ikke ville sagt fra like tydelig om egne seksuelle behov.

Oppdratt til å vise omsorg fra de er små

– Hvis en kvinne er bekymret for å uforvarende true partneres manndom, kan det føre til en kollaps av kommunikasjonen, sier en av forskerne bak den nye studien, Jessica Jordan, i en pressemelding.

Forskeren ved University of South Florida påpeker at kvinnene prioriterer det de tror er mannens behov.

– Dette må testes ut i ulike kulturer, for å vite om det gjelder for andre grupper og i andre land, sier Bente Træen.

Træen mener også det er vanlig for mange kvinner å ta hensyn.

– Kvinner har ofte en sosialisering mot omsorg mot andre og ikke sette sine egne behov i sentrum. De er oppdratt til dette fra de er små, sier forskeren.

Samtidig påpeker hun at studien er amerikansk. Så det er ikke sikkert det samme gjelder i Norge, som er et mer likestilt samfunn.

Norske kvinner sier ifra hva de ønsker

– Jeg tror hvis vi går til skandinaviske forhold så er nok spesielt mange jenter og unge kvinner flinke til å fortelle hvordan de vil ha det seksuelt, sier den norske forskeren.

Hun har også forsket på eldres kommunikasjon om sex. Denne studien viste at norske kvinner sa tydeligere fra enn mennene om hva de hadde behov for.

En svakhet ved den amerikanske studien er også at det er ganske få kvinner som har blitt spurt, og at de har relativt lik bakgrunn, trekker Træen frem.

Hva med mannen?

De amerikanske forskerne poengterer også en annen svakhet.

Mennene ble ikke spurt om hva de tenker.

Kanskje er det bare kvinnen som opplever maskuliniteten deres som truet, mens mannen ikke føler det slik.

Referanse

J.A. Jordan med flere: Do Women Withhold Honest Sexual Communication When They Believe Their Partner’s Manhood is Threatened? Social Psychological and Personality Science januar 2022. Sammendrag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS