Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Bekkenbunnplager dukker oftest opp hos gravide, dem som nylig har født og dem som har nådd overgangsalderen.

Ny studie: Slik påvirker bekkenbunn-plager sexlivet

Kvinner med bekkenbunnplager avstår oftere fra sex. Én gruppe avstår fire ganger så ofte som gruppen med minst plager.

Publisert

Mange kvinner opplever problemer på grunn av en svekket og skadet bekkenbunn. Disse lidelsene dukker oftest opp hos gravide, dem som nylig har født eller som har nådd overgangsalderen. Men plagene kan ramme alle kvinner.

Bekkenbunnen spiller blant annet en rolle i sexlivet. Det er kjent at kvinner med bekkenbunnplager er mindre seksuelt aktive enn andre.

En gruppe forskere har tatt for seg nettopp dette.

– Vi undersøkte kvinner med bekkenbunnplager. Vi fant ut hvilke faktorer som påvirker seksuell funksjon hos seksuelt aktive kvinner og hvilke som påvirker seksuell avholdenhet, sier forsker Signe Nilssen Stafne.

Forsker Signe Stafne ved St. Olavs hospital forteller at plager fra endetarmen har mest negativ innvirkning på seksuallivet.

Forskerne bak studien er tilknyttet St. Olavs hospital, NTNU og Universitetssykehuset i Nord-Norge. 

Flere ulike plager knyttet til bekkenbunnen

Bekkenbunnen er viktig for å holde på både urin, avføring og luft. Den støtter dessuten opp om indre organer som tarm, blære og livmor. 

Ulike bekkenbunnlidelser kan derfor gi svært ulike symptomer og følger hos kvinner.

– Vi analyserte svar fra 157 kvinner med symptomer som lekkasje av urin, luft, avføring eller nedfall av underlivsorganer. Det forteller forsker Susan Saga ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie på NTNU.

Av disse var 111 (71 prosent) seksuelt aktive, enten med eller uten en partner. 46 (29 prosent) oppga at de ikke var seksuelt aktive. Alle kvinnene svarte anonymt på et spørreskjema. Ingen av dem var gravide da de svarte på skjemaet.

Avstår fra sex opptil fire ganger oftere

Forskerne finner flere mønstre:

  • Kvinnene som ikke er seksuelt aktive, er i snitt rundt åtte til ti år eldre enn de seksuelt aktive. Rundt fire av fem har nådd overgangsalderen mot bare en av to blant de seksuelt aktive. De har også oftere opplevd de første symptomene i løpet av det siste året.
  • De seksuelt inaktive kvinnene rapporterer om større plager knyttet til bekkenbunnen enn de aktive gjør. Dette gjelder spesielt underlivsprolaps. Det er en tilstand der livmor, blære eller tarm mister støtten og synker ned i skjeden.

Dette gir svært store forskjeller mellom ulike grupper av kvinner med bekkenbunnplager.

– Samlet sett er kvinner som har nådd overgangsalderen eller som opplevde de første symptomene i løpet av det siste året, seksuelt inaktive fire ganger så ofte som kvinner som ennå ikke har nådd overgangsalderen og som opplevde de første symptomene for mer enn ett år siden, sier Stafne.

Plager fra endetarmen påvirker seksuallivet mest

Bekkenbunnsplager fører ikke nødvendigvis til seksuell avholdenhet. Det betyr ikke dermed at plagene ikke påvirker seksuallivet. 

Blant plagene påvirker de fra endetarmen de seksuelt aktive kvinnene mest.

– Blant de seksuelt aktive kvinnene hadde kvinner med plager fra endetarmen mest negativ innvirkning på seksuallivet. Fra tidligere forskning vet vi at frykt for avføringslekkasje påvirker den seksuelle opplevelsen, sier Stafne.

Susan Saga anbefaler å diskutere seksuell funksjon med pasienter som har underlivsplager.

– Vi vet at nyoppståtte plager fører til usikkerhet hos kvinner på om samleie kan forverre tilstanden. I tillegg kan fremfall føre til negativt selvbilde og endret sensibilitet, sier Stafne.

Påminner for helsepersonell

Forskerne mener resultatene er en påminner for helsepersonell som behandler kvinner med slike plager.

– Vi burde diskutere seksuell funksjon med pasienter som har underlivsplager. Dette gjelder spesielt kvinner i overgangsalderen og kvinner som har tarmplager, sier Saga.

Det er ellers verdt å merke seg at forskerne opprinnelig spurte 625 kvinner om de kunne tenke seg å fylle ut spørreskjemaet. Av dem svarte bare 200 eller 32 prosent. Flere av disse svarte heller ikke på alle spørsmålene. Det gjør at resultatene blir mer usikre.

Seksuell helse og seksuell funksjon er fremdeles tabubelagte områder. Mange av kvinnene syntes nok det var for ubehagelig å svare, konkluderer forskerne.

En forskningsartikkel Saga og Stafne skrev om resultatene, er belønnet med den internasjonale prisen ISSM Journal Best Paper Bronze Prize (SMOA).

Referanse:

Signe Nilssen Stafne, Susan Saga mfl.: Pelvic floor disorders and impact on sexual function: a cross-sectional study among non–sexually active and sexually active womenSexual Medicine, 2024. Doi.org/10.1093/sexmed/qfae024

Powered by Labrador CMS