Forskningens visuelle sprengkraft

Fotografier, animasjoner og andre grafiske framstillinger er vårt beste håp for å gi næring til folks forskningsinteresse, mener National Science Foundation (NSF).

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Inspirasjon til illustrasjon

Hvordan hadde det egentlig stått til med formidlingen og ikke minst folks forståelse av forskning uten bilder, animasjoner og grafikk? Ikke så bra, kan man driste seg til å skrive.

Tenk deg en forsker som snakker om et komplisert fagområde, uten å vise frem så mye som et bilde eller en stakkars plansje. Vedkommende kunne hatt en lettere jobb.
 

Fordi; vitenskapen og dens resultater blir mye mer kraftfull akkompagnert av slående bilder eller andre typer grafiske illustrasjoner, påpeker National Science Foundation (NSF). Noe å tenke på for enhver formidler.

Tanken bak konkurransen er nettopp å feire bildetradisjonen innen vitenskap, og oppmuntre til at den skal fortsette å blomstre og utvikle seg.

En god del kunnnskap blir først forståelig for et bredt publikum når den presenteres i bildeformat, påpeker NSF, som sammen med tidsskriftet Science arrangerer konkurransen.
 

Science and Engineering Visualization Challenge 2008

Fotografi

Vinner: 

Mario De Stefano, The Second University of Naples
The Glass Forest

Hederlig omtale:

Andrew Davidhazy, Rochester Institute of Technology
String Vibrations

Jessica D. Schiffman og Caroline L. Schauer; Drexel University
Squid Suckers: The Little Monsters That Feed the Beast

Ye Jin Eun og Douglas B. Weibel; University of Wisconsin-Madison
Polymazing

Illustrasjon

Vinner: 

Linda Nye og the Exploratorium Visualization Laboratory; The Exploratorium
Zoom Into the Human Bloodstream

Hederlig omtale: 

Chris Harrison, Carnegie Mellon University; Christoph Römhild, North Elbian Evangelical Lutheran Church
Visualizing the Bible

Donald Bliss og Sriram Subramaniam; National Library of Medicine, NIH
3D Imaging of Mammalian Cells with Ion-Abrasion Scanning Electron Microscopy

Informasjonsgrafikk

Vinner: 

Colleen Champ og Dennis Kunkel; Concise Image Studios
“Mad Hatter’s Tea” from Alice’s Adventures in a Microscopic Wonderland

Hederlig omtale: 

Andrew Dopheide og Gillian Lewis; University of Auckland
Stream Micro-Ecology: Life in a Biofilm

Interaktive media

Vinner:

Jeremy Friedberg og Tommy Sors; Spongelab Interactive
Genomics Digital Lab: Plant Cells

Hederlig omtale: 

Janet Iwasa; Massachusetts General Hospital
Exploring Life’s Origins

Ikke-interaktive media

Hederlig omtale: 

Travis Vermilye og Kenneth Eward
A Window Into Life

Mirjam Kaplow og Katharina Strohmeier; Fraunhofer FIRST
Smarter than the Worm

Etsuko Uno og Drew Berry; The Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research
Fighting Infection by Clonal Selection

Kilde: National Science Foundation/Science

Nedenfor kan du se vinnermotiver fra årets Science and Engineering Visualization Challenge.

Vinner, Fotografi

The Glass Forest

Bildet viser en samling diatomer (alger) avfotografert i elektronmikroskop. Den encellede algen har en særegen glassaktig cellevegg, her festet til den virvelløs organismen Eudendrium racemosum. Sistnevnte er planteliknende små dyr som lever i kolonier, for øvrig i nær slekt med maneten. (Foto: De Stefano, The 2nd University of Napoli, Italia.)


Hederlig omtale, Fotografi

Squid Suckers: The Little Monsters That Feed the Beast

Blekkspruten Loligo pealei har åtte armer og to tentakler, alle dekket av sugekopper som ringes inn av tenner dannet av stoffet kitin. Disse små sugeapparatene, hvis diameter er på rundt 400 mikrometer, sørger for at den halvmeter lange blekkspruten får sin etterlengtede ettermiddagssnack… For øvrig er 400 mikrometer 0,4 millimeter. (Foto: Jessica D. Schiffman og Caroline L. Schauer; Drexel University.)

Vinner, Informasjonsgrafikk
“Mad Hatter’s Tea” from Alice’s Adventures in a Microscopic Wonderland

“Mad Hatter’s Tea” er en illustrasjon av teselskapet i den velkjente boken Alice in Wonderland, og et utdrag fra en annen nyere utgivelse med tittelen Alice’s Adventures in a Microscopic Wonderland. Objektene nederst er “ærbødig” plassert inntil hverandre, og kunsterne har anstrengt seg for å beskytte deres “iboende skjønnhet”, heter det i et presseskriv fra American Association for the Advancement of Science (AAAS). (Grafikk: Colleen Champ and Dennis Kunkel; Concise Image Studio.)


Vinner, Interaktive media

Genomics Digital Lab: Plant Cells

Dette er det første i en serie av spill og interaktive simulasjoner fra Genomics Digital Lab (GDL) som dekker en rekke temaer innen biologi. GDL: Plant Cells er et interaktivt spill som handler om generell plantebiologi og hva planter trenger for å overleve, vokse og ha det bra. (Bilde av plantecelle: Jeremy Friedberg og Tommy Sors; Spongelab Interactive.)


Hederlig omtale, Interaktive media

Exploring Life’s Origins

Nettsiden til Exploring Life’s Origins er en del av en mulitmediautstilling som er laget i samarbeid mellom Szostak lab (MGH/Harvard University) og Boston’s Museum of Science. Målsettingen er å bruke sofistikerte bilder og animasjoner for å gjøre forskning og forhold rundt det kjemiske opphavet til liv mer tilgjengelig for publikum og vitenskapsmiljøet, opplyser AAAS. (Bilde: Janet Iwasa; Massachusetts General Hospital)


Vinner, Illustrasjon
Zoom Into the Human Bloodstream

Blodomløpet er kroppens primære transportnettverk, ved at dette kretsløpet gir cellene våre oksygen, transporterer bort avfalsstoffer og bekjemper inntrengere. Denne illustrasjonen avdekker bokstavelig talt nøkkelkomponentene i systemet i ti forskjellige størrelsesforhold. (Illustrasjon: Linda Nye og Exploratorium Visualization Laboratory/The Exploratorium.)


Hederlig omtale, Illustrasjon
3D Imaging of Mammalian Cells with Ion-Abrasion Scanning Electron Microscopy

Her er motivet en kreftcelle, muliggjort ved å benytte en spesiell teknikk i elektronmikroskip. Teknikken er ny for avbilding av pattedyrceller i nanometeroppløsning. (Illustrasjon: Donald Bliss og Sriram Subramaniam; National Library of Medicine, NIH.)

Hederlig omtale, Ikke-interaktive media
Fighting Infection by Clonal Selection

Her ses en visualisering/animasjon av menneskets immunsystem, laget til feiringen av 50-års jubileet for Burnet’s Clonal Selection Theory. Fighting Infection by Clonal Selection illustrerer kroppens reaksjon på en bakteriell halsinfeksjon, Streptococcus pyogenes. (Bilde fra animasjonen: Etsuko Uno og Drew Barry; The Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research.)

I denne klassen ga juryen hederlig omtale til et knippe bidrag, men ingen vinner ble kåret her i år. Science and Engineering Visualization Challenge er for øvrig blitt arrangert siden 2003.

Powered by Labrador CMS