At mange blir drept, er en følge av krigen og ikke i seg selv nok til å si at Russland begår folkemord i Ukraina, sier konflikt- og folkerettsforsker Cecilie Hellestveit. Men det er indikasjoner på krigsforbrytelser, påpeker hun. Bildet er fra Butsja utenfor Kyiv.

Forsker: Krigen i Ukraina er brutal, men ikke et folkemord

Vi er ikke i nærheten av at krigen i Ukraina juridisk sett kan omtales som et folkemord, sier jurist og folkerettsforsker Cecilie Hellestveit.

USAs president Joe Biden omtalte onsdag Russlands opptreden i Ukraina som et folkemord.

– Det som skjer i Ukraina er dypt sjokkerende og en forbrytelse mot en hel nasjon, sier Hellestveit, men understreker:

– Dette er krig, ikke folkemord. At mange blir drept, er en effekt av at det er krig, sier hun til NTB.

Hellestveit mener president Vladimir Putins taler ikke kan forstås slik at han mener at Ukraina skal slutte å eksistere.

– Det er ikke et forsøk på å viske ut det ukrainske folk, sier Hellestveit, som er jurist og statsviter og tilknyttet Folkerettsinstituttet.

– Blir klarere og klarere

Det var under et folkemøte i Iowa at Biden kalte Russlands handlinger i Ukraina et folkemord. Etterpå begrunnet han påstanden overfor journalister:

– Det er blitt klarere og klarere at Putin forsøker å viske ut selve ideen om at det er mulig å være en ukrainer, sa han.

Hellestveit påpeker at Russlands angrepskrig på Ukraina er en stor nok forbrytelse i seg selv og at det ikke er behov for å presse krigen inn i kategorien folkemord. Men det er indikasjoner på at det blir begått krigsforbrytelser, tilføyer hun.

FN-domstol undersøker

Ifølge Hellestveit er det ikke uvanlig at parter i krig anklager hverandre for folkemord, men det må forstås politisk og ikke juridisk.

– Biden har ingen kompetanse til å si at dette er folkemord, påpeker hun.

Etter folkeretten er det bare Den internasjonale domstolen i Haag som med sitt FN-mandat kan si om en pågående operasjon er et folkemord. Den er alt i gang med å undersøke krigen, etter at Ukraina ba domstolen tilbakevise president Vladimir Putins påstander om at Ukraina begår folkemord mot etniske russere i Donbas-regionen. FN-domstolen ga deretter Russland ordre om å stanse krigen.

Også Den internasjonale straffedomstolen (ICC) kan etterforske anklager om krigsforbrytelser og folkemord, men da rettet mot enkeltpersoner.

(©NTB)

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS