Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Utenrikspolitisk Institutt - les mer.

Det skjer i det stille. En stadig styrking av egen militære kraft i Sør-Korea.
Det skjer i det stille. En stadig styrking av egen militære kraft i Sør-Korea.

Sør-Korea ruster opp i skjul

PODCAST: Er vi nærmere en krig mellom Sør- og Nord-Korea nå enn vi har vært på lenge?

Det er i ferd med å skje noe i nabolandet til et av verdens mest kjente diktaturer.

Kim Jong-un og Nord-Korea tar ofte oppmerksomheten med testing av langdistanseraketter og diplomatiske møter med USA. Men samtidig skjer det en økende opprustning av konvensjonelle våpen på sørkoreansk side.

Sørkoreanerne har ikke lenger like stor tillit til sin alliansepartner USA. De stoler ikke hundre prosent på at amerikanerne kommer til unnsetning om Nord-Korea bestemmer seg for å gå til angrep.

Flertall for atomvåpen

Faktisk vil et flertall av befolkningen i Sør-Korea at landet skal utvikle atomvåpen. Den politiske eliten holder igjen av frykt for hvordan det internasjonale samfunnet vil reagere. De vil ikke sende feil signaler til resten av verden.

Men hva har Sør-Koreas styrking av sin militære kraft å si for forholdet til Nord-Korea? Hvordan er de påvirket av nabolandets tilsynelatende oppmykning til Vesten? Er vi nærmere en krig mellom de to landene nå enn vi har vært på lenge?

I denne episoden av NUPI-podden snakker Sverre Lodgaard og Henrik Stålhane Hiim om denne sørkoreanske opprustningen som har gått under radaren.

Lodgaard og Hiim er seniorforskere på NUPI. Begge jobber nå med et prosjekt om strategisk stabilitet, ny teknologi og kjernefysisk nedrustning i Asia.

Powered by Labrador CMS