Dagens dommedag: Atomkrig

Dessverre er verden fremdeles smekkfull av atomvåpen, og det er jammen ikke godt å vite om det finnes statsledere som er dumme nok til å bruke dem. Gjør de det, har vi et aldri så lite problem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Så hva skjer da, når bombene faller? Er man uheldig nok til å få en av dem i knollen, blir man nok forvandlet til enkeltatomer før man rekker å reagere. Og alle som er i tilstrekkelig nærhet av sjokkbølgene er også i umiddelbart trøbbel. I tillegg vil millioner bukke under for stråleskader.

Hvis halvparten av verdens atomvåpen svis av i en global verdenskrig, vil en milliard mennesker stryke med innen den første måneden etter at slaget har stått, tipper Dr Moti Nissani fra Wayne State University. Og i århundret som følger vil nye millioner av mennesker dø av kreft. Og det var bare de direkte effektene. En global atomkrig kan nemlig også gjøre litt av hvert med planeten.

Formørket planet

Atomnedfall vil så klart spre radioaktivitet i jord og vann rundt omkring på planeten, og forstyrre plante- og dyreliv over hele fjøla. I tillegg mener ekspertene at atomeksplosjonene vil frese opp en så stor mengde røyk og støv, at planeten siger inn i en atomvinter.

Det betyr at støvet skygger for sola slik at solstrålene ikke trenger ned til jordoverflata. Dermed raser temperaturene nedover, og mange forskere mener at de gjenlevende vil oppleve ville stormer og dramatisk tørke.

Samtidig får plantene alvorlige problemer nede i tussmørket. For mange av dem er lyset for dårlig til at de klarer å drive skikkelig fotosyntese, og dermed bryter den ene krisa etter den andre ut i jordbruk og naturområder.

Når plantene kaster inn håndkleet, går det ikke særlig bedre med dyrene, og mange arter vil rett og slett dø ut. Millioner av mennesker, som ikke akkurat døde av selve bombene, vil dø av sult i tiden etterpå. Men det er ikke alt.

Grillet

I det bombene detonerer vil varmen fra eksplosjonene lage enorme mengder nitrogenoksid, som er en av gassene som kan skade ozonlaget. Når forbindelsen etter hvert når opp i atmosfæren, vil de kanskje få hele ozonlaget til å fordufte.

Så når støvet fra eksplosjonene endelig legger seg, trenger ikke bare de vanlige, gode solstrålene igjennom, men også skadelige UV-stråler som vanligvis blir stoppet i atmosfæren. Dermed får alle uten solfaktor 60 et nytt problem, på toppen av alle de andre.

I tillegg til alt dette er det ikke godt å si hva slags andre problemer vi kan ende opp med, hvis noen er idiot nok til å starte atomkrig. I hvert tiår siden man snekret sammen den første atombomba, har det dukket opp nye uhyggelige aspekter som ingen hadde tenkt på. Så hvem vet hvilke vi kommer på i framtida…

Vi håper disse argumentene er gode nok til å få hvem som helst til å holde fingeren unna den røde knappen.

Kilder:

Powell, Corey S.; 20 ways the world could end; Discover Vol 21 No. 10 (October 2000)

Nettversjon av :Nissani, M. (1992). Lives in the Balance, the Cold War and American Politics, 1945-1991

Powered by Labrador CMS