Kreftpasienter lever lenger

Oslo (NTB-Pål Mathisen): Bedre behandlingsmetoder gjør at kreftpasienter får forlenget levetid. Tall fra Kreftregisteret viser at 57 prosent menn og 63 prosent kvinner lever fem år eller mer etter at de fikk sin kreftdiagnose.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste femti årene er sjansene for å overleve kreft fordoblet hos menn, og de har økt med femti prosent hos kvinner.

Årsakene til det skal være bedre kirurgisk behandling for de store diagnosegruppene, men moderne cellegiftbehandling, strålebehandling og hormonbehandling har også bidratt til den positive utviklingen.

Best prognose

Testikkelkreft er den kreftformen hos menn som gir den beste prognosen. 96 prosent av pasientene lever fortsatt, fem år etter at de fikk denne sykdommen.

Kreft i bukspyttkjertelen er forbundet med de dårligste utsiktene, både hos menn og kvinner. Rundt 3 prosent av pasientene lever fem år eller mer med sykdommen.

Likt fordelt

Totalt fikk 24 488 personer kreft i Norge i 2006. Befolkningen blir stadig større og gjennomsnittsalderen høyere, noe som bidrar til flere krefttilfeller. De som rammes av kreft, er kjønnsmessig jevnt fordelt.

I 2006 fikk 12 903 menn diagnosen kreft, mens tallet for kvinner var 11 585.

Prostata og bryst

Kreft i prostata, bryst (kvinner), tykktarm og lunger er de fire vanligste kreftformene, og de utgjør alene halvparten av krefttilfellene i 2006.

Risikoen for å få kreft øker med alder, og 85 prosent av krefttilfellene hos menn og 75 prosent av tilfellene hos kvinner er å finne hos personer over 55 år.

(NTB)

Powered by Labrador CMS