Minnetrøbbel etter kreft

Hukommelsesproblemer hos folk som har hatt kreft ser ut til å være mer utbredt enn tidligere antatt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kreftcelle. (Illustrasjon: iStockphoto)

Det antyder nye resultater lagt fram på kreftkonferansen til American Association for Cancer Research (AACR).

9 819 personer var inkludert i studien, og 1 305 hadde hatt kreft.

Datatene er hentet fra National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), en befolkningsstudie som undersøker helsetilstand og ernæring i den amerikanske befolkningen.

Forskerne fant at det er 40 prosent mer sannsynlig at personer som har hatt en kreftdiagnose, senere får hukommelsesproblemer som påvirker hvordan de fungerer i dagliglivet.

- Et nasjonalt problem

- Funnene antyder at kreft er en uavhengig faktor for hukommelsesproblemer i det utvalget vi har undersøkt, sier forsker Pascal Jean-Pierre ved University of Miami Miller School of Medicine, i en pressemelding fra AACR.

Denne store studien gjenspeiler funn fra tidligere mindre forskningsarbeider på spesifikke krefttyper, der man også har sett en kobling til at kreftsykdom virker negativt inn på minnefunksjonen.

- De nye resultatene viser at hukommelsessvekkelser hos kreftpasienter er et nasjonalt problem, som vi må gi oppmerksomhet, sier Jean-Pierre.

Kan handle om kreftbehandlingen

14 prosent av deltakerne som hadde hatt kreft rapporterte om svekket hukommelse, sammenlignet med 8 prosent i kontrollgruppen. Jean Pierre mener man kan snakke om en kreftrelatert kognitiv dysfunksjon.

- Problemer med hukommelsen kan være relatert til selve kreftbehandlingen, som cellegift, stråling og hormonterapier.

- Eller til svulstbiologien i seg selv, som kan endre hjernens kjemiske sammensetning og nervecellers funksjon, mener Jean-Pierre i pressemeldingen.

I forbindelse med NHANES er samtlige deltakere undersøkt av leger og har besvart spørreskjema.

Ett av spørsmålene gikk ut på om de følte seg redusert, på grunn av problemer med å huske ting, eller fordi de opplevde perioder med omtåkethet.

Påpeker svakheter

Overlege Peter Wetterberg ved Geriatrisk avdeling på Oslo Universitetssykehus mener det ikke er lett å si noe om hva som påvirker resultatene.

- Vi vet at enkelte cytostatika (cellegift, red.anm) påvirker hjernefunksjonen. Vi vet også at det forekommer kreftrelaterte betennelsestilstander i hjernen, såkalt “paramalign limbisk encefalitt”, som gir alvorlige hukommelsesproblemer, forteller Wetterberg i en e-post til forskning.no.

Samtidig understreker han at kreft ikke er én sykdom, og at pasientene har fått forskjellige behandlinger. Overlegen mener også at selvrapportering er en svakhet ved studien.

- Hukommelsesproblemene var kun selvrapporterte, og basert på ett spørsmål. Dermed vet man ikke hva som faktisk var hukommelsesproblemer, og hva som skyldes andre ting som allmenn sykelighet og depresjon.

- Det er ikke urimelig å tro at personer med kreft generelt er sykere og mer deprimert enn dem som ikke har kreft - og det påvirker hukommelsen, sier han.

Referanse:

Memory Impairment Common in People with a History of Cancer. Pressemelding fra American Association for Cancer Research (AACR) 1.10.2010.

Powered by Labrador CMS