Brokkoli med krydder mot kreft

Å spise brokkoli sammen med sterkt krydder eller annen mat som inneholder et bestemt enzym gjør grønnsaken mer effektiv i kreftkampen.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Og jo sterkere retten med brokkoli smaker, jo bedre er det for helsa. Det tyder i hvert fall en studie på, som  er gjort av forskere ved University of Illinois i USA.

Det er lett å koke brokkoli for mye, og da forsvinner mange av de helsebringende stoffene ut i vannet. Den grønne busken skal derfor helst dampes lett i mellom 2 og 4 minutter.

Forsterker kreftforsvaret

Men den amerikanske studien antyder at selv om brokkolien er overkokt, så kan man gjøre den sunnere ved å spise den sammen med krydder eller annen mat som inneholder enzymet myrosinase.

Myrosinase er enzymet som gjør at brokkolien kan danne antioksidanten sulforafan, som kan forsterke kroppens forsvar mot kreftceller.

Enzymet finnes blant annet i reddiker, kål, rucolasalat, brønnkarse, og bønnespirer.

3-5 porsjoner i uka

I studien spiste deltagerne rett og slett brokkoli med brokkolipulver på, men selv brokkoliforskere innser at dette ikke er særlig delikat.

Forskerne foreslår i stedet å krydre brokolliretten med sennep, pepperrot eller wasabi.

- Jo sterkere, jo bedre. Det betyr at det er effektivt, sier Elizabeth Jeffery, en av forskerne som var med på studien, i en pressemelding.

Sterkt krydder forsterker nemlig den krefthemmende effekten, og ifølge forskerne gjør det brokkolien enklere å få i seg.

For å få effekten som forskerne observerte må man nemlig få i seg mellom tre og fem porsjoner brokkoli i uka, og da kan også det være greit å variere med ulike smaker.  

Referanse: 

Elizabeth H. Jeffery et. al., Enhancing sulforaphane absorption and excretion in healthy men through the combined consumption of fresh broccoli sprouts and a glucoraphanin-rich powder, British Journal of Nutrition, september 2011 (pdf)

Powered by Labrador CMS