WHO gransker akrylamid i potetgull

Verdens helseorganisasjon skal tirsdag diskutere forskningsrapporter som viser at det kreftfremkallende stoffet akrylamid dannes i potetgull og andre karbohydratholdige matvarer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Matalarmen gikk i april da svenske forskere offentliggjorde en rapport som slo fast at akrylamid dannes når ris, poteter og korn blir stekt eller bakt. Forskerne fant ut at en vanlig pose potetgull kan inneholde opp mot 500 ganger mer akrylamid enn den maksimumsgrensen Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt for akrylamidinnhold i drikkevann.

-Siden da har både britiske og norske næringsmiddeltilsyn publisert lignende resultater, opplyser WHO i forkant av at 25 WHO-forskere møtes til en tre dager konferanse om temaet i Geneve.

Det har vært kjent lenge at akrylamid kan gi kromosonskader og kreft, men at akrylamid dannes i noen av våre aller vanligste matvarer, var ingen klar over før svenske ernæringsforskere la sin rapport på bordet.

Ifølge WHO er forskningsresultatene så begrensede foreløpig, at man ikke har den fulle oversikten over hvordan akrylamid dannes i matvarer, og skadevirkningen for mennesker.

Gregory Hartl i WHO sier at en målsetting for møtet er å komme med anbefalinger om hvor mye potetgull og pommes frites vi kan spise uten at det er farlig.

(NTB)

Powered by Labrador CMS