Skeptisk til vaksine for 12-åringer

Norske jenter i som skal få HPV-vaksinen mot kreft i livmorhalsen, deltar egentlig i et omstridt prøveprosjekt, melder VG.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

HPV er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og viruset kan forårsake livmorhalskreft.

Hovedformålet med vaksinen som Folkehelseinstituttet ønsker å gi alle norske jenter i elleve-tolvårsalderen, er å unngå infeksjoner som kan føre til kreft.

Forsøket fremstilles som et helsetilbud, men er imidlertid et omstridt prøveprosjekt, skriver VG.

Ifølge avisen ønsker den amerikanske legemiddelprodusenten Merck å teste den langsiktige effekten og bivirkningene av kreftvaksinen.

Merck har fått godkjennelse fra amerikanske Food and Drug Administration (FDA) til å produsere og markedsføre vaksinen dersom de forplikter seg til å innlede et samarbeid med norske helsemyndigheter om en langsiktig utprøving på norske jenter.

Ukjent

Kreftregisteret har inngått en slik avtale med legemiddelprodusenten, sier informasjonsdirektør Vidar Sie i MSD (Merck) i Norge til avisen.

Helseminister Sylvia Brustad er imidlertid ukjent med en slik avtale.

- Departementet har fått en anbefaling fra Folkehelseinstituttet om å ta vaksinen inn i barnevaksinasjonsprogrammet. Vi har foreløpig ikke tatt stilling til dette. Og det er i hvert fall ikke inngått noen avtale om noen medisinsk studie mellom Merck og regjeringen, sier Brustad til VG.

Hun sier at departementet må se nærmere på avtalen som Kreftregisteret har inngått.

Kritisk

Lege og redaktør Charlotte Haug i Tidsskrift for Den norske lægeforening mener foreløpige resultater av forsøk med vaksinen er lovende, men hun er kritisk til forslaget om massevaksinering.

- Så langt er vaksinasjonen av alle 12-årige norske jenter fremstilt som et veldokumentert forebyggende helsetilbud. I virkeligheten dreier det seg om forskning, sier Haug.

Hun mener det faglige grunnlaget for å innlemme vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet nå er for tynt.

(NTB)

Powered by Labrador CMS