Kraftig salmonellaøkning

På tolv år har antall salmonellainfeksjoner overført i Norge blitt firedoblet. 400 personer ble smittet av den hissige bakterien i 2007, ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1995 til 2007 er antall salmonellainfeksjoner firedoblet, og i fjor ble rundt 400 syke av bakterien. Det viser en ny rapport fra Nasjonalt folkehelseinstitutt, som har tatt for seg smitte i kjøttprodukter.

- Det viktigste tiltaket fra vår side blir å finne ut mer om årsakene til denne økningen, vi planlegger nå en ny kasuskontrollstudie på salmonella, forteller avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Dagens Medisin.

Salmonellabakterien trives i blant annet avføringen til fugl og pinnsvin. Aavitsland mener det kan være smittekildene til mennesker, gjerne overført via brønner og bekker.

- Vannet i bekken ser kanskje rent ut, men kan samtidig være kloakken til fugler og dyr i området, sier Aavitsland.

Rapporten viser at norskproduserte kjøttvarer generelt utgjør en lav smitterisiko, men man skal passe seg når grillsesongen begynner.

Spredning av campylobacteriose har ifølge rapporten betydelig relevans for kjøttbransjen fordi bakteriene kan spres på grunn av dårlig hygiene ved grilling eller annen tilberedning av fjærfe.

(NTB)

Powered by Labrador CMS