Hwang tiltalt for bedrageri og underslag

Den sørkoreanske stamcelleforskeren Woo Suk Hwang, som ble avslørt for omfattende forskningsjuks tidligere i år, er nå tiltalt for bedrageri og underslag. Han risikerer flere år i fengsel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

tidslinje for skandalen

Februar 2004:
Hwangs forskningsgruppe sier de har skapt 30 klonede menneske-embryo og hentet ut stamceller.

Mai 2005:
Forskningsgruppen hevder de har laget stamcellelinjer fra hudceller fra 11 mennesker.

November 2005:
Hwang innrømmer å ha brukt egg fra egne forskere.

15. desember 2005:
En av Hwangs kolleger hevder forskningen var falsk.

23. desember 2005:
Et akademisk panel konkluderer med at forskningsresultatene fra mai 2005 var fabrikkerte.

10. januar 2006:
Det samme panelet konkluderer med at forskningsresultatene fra 2004 også var falske.

20. mars 2006:
Hwang mister jobben ved Seoul National University.

12. mai 2006:
Hwang tiltales for bedrageri og underslag.

Kilde: BBC

 

Statsadvokaten ved Seoul Central District i Sør-Korea har tiltalt den tidligere professoren ved Seoul National University på tre punkter.

Det er også rettet tiltale mot fem andre forskere ved laboratoriet.

Fallen forskningshelt

Hwang skapte nyheter over hele verden og ble en nasjonalhelt i Sør-Korea da han hevdet å være den første til å skape en stamcellelinje fra et klonet menneske-embryo, i en forskningsartikkel i tidsskriftet Science.

 
  
 

Han leverte deretter en ny studie hvor han hevdet å ha hentet ut materiale fra klonede menneske-embryo som passet identisk til DNA fra 11 pasienter.

Resultatene ble løftet frem som revolusjonerende på veien mot å kunne tilby personlige behandlingsformer med genetisk tilpassede stamceller, for å reparere skadde organer eller degenerative sykdommer som Alzheimers.

Det hele viste seg å være juks.

Stjal penger

Ifølge tiltalen som nå foreligger, var det ikke bare forskningsresultater denne mannen jukset med.

Det ene tiltalepunktet mot Hwang gjelder underslag av en sum på nærmere 18 millioner norske kroner. Hwang skal ha brukt noen av disse pengene til å kjøpe en bil til seg selv, og på gaver til politikere.

I sin 150-siders rapport skriver statsadvokaten at Hwang tok ut store summer fra banken som han selv bar i bager til andre banker for å unngå papirspor etter overføringene. Han hadde rundt 60 kontoer under forskjellige navn, og under slektingers navn.

For å dekke til noe av underslaget skal han ha skrevet falske skatterapporter hvor han hevdet å ha kjøpt kuer og griser til å forske på.

Kjøpte egg

Hwang er i tillegg siktet for bedrageri fordi han bevisst har brukt fabrikkerte forskningsdata til å søke om forskningsfinansiering.

Han er også tiltalt for å ha brutt en lov om bioetikk som forbyr kjøp av egg til forskning. Loven, som ikke trådte i kraft før i 2005, var utviklet delvis som en respons på bekymringer knyttet til Hwangs forskning.

Hwang snakket ofte varmt om denne loven selv. Han sa den var avgjørende for å skape en enighet på det kontroversielle feltet terapeutisk kloning. Han skal også ha tilbudt å gjøre et opphold i sin egen forskning inntil loven var på plass, men dette gikk han siden tilbake på.

Statsadvokatens rapport viser at Hwang brukte langt flere egg fra kvinner enn han selv har oppgitt. Han har brukt 2 236 eggceller fra 122 kvinner, og 71 av disse kvinnene hadde fått betalt.

Ikke siktet for forskningsjuks

Hwang er ikke siktet for å ha publisert falske forskningsrapporter. Statsadvokaten mener det ville blitt en for komplisert prosess hvor tidsskriftet Science ville bli nødt til å være involvert.

Av de fem andre medlemmene av forskningsgruppen som også er siktet, er tre siktet for bedrageri, én for å bryte bioetikkloven og én for å ødelegge bevis.

Hwang risikerer nå 10 år i fengsel for å ha misbrukt offentlig finansiering, og tre år i fengsel for å bryte bioetikkloven. Han blir ikke satt i varetekt på det nåværende tidspunkt.

På en pressekonferanse la statsadvokaten delvis skylden på den strenge laboratoriekulturen i Sør-Korea, hvor juniorforskere blir maktesløse i forhold til å nekte uetiske krav fra forskningslederne.

Lenker:

The Korea Times: Hwang Woo-suk Indicted for Fraud
The Korea Times: Hwang Embezzled W2.8 Bil. in Research Funds
The Korea Times: Chronology of Stem Cell Study Fiasco
The Korea Times: “Push to Succeed Led to Data Faking”
BBC: S Korea scientist on fraud charge
Science: Hwang Indicted for Fraud, Embezzlement
Nature: South Korean cloners indicted

Powered by Labrador CMS