– Nå kommer kalde, harde vintre

Solaktiviteten er på en nedadgående trend, og en britisk forsker mener det er 25 prosent sjanse for at sola blir like svak som under "den lille istid" for 400 år siden. Forskerne er uenige om konsekvensene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne illustrasjonen, hentet fra NASA, viser at antall solflekker følger en syklisk trend. Flere forskere mener nå at sola er på vei inn i en periode med lav aktivitet. (Foto: NASA)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

For 400 år siden opplevde jorda en 70 år lang periode der solaktiviteten var svært lav, et såkalt solminimum. Det utløste en liten istid, med lange harde vintre. Nå mener den britiske forsker Mike Lockwood ved Readinguniversitetet at det er en firedels sjanse for at sola opplever et liknende minimum de nærmeste årene.

Anslaget kommer fra en analyse av solas sykluser, basert på flere forskningsartikler publisert de seneste årene. Solas sykluser har vært notorisk vanskelige å forutse, så vanskelige at anslag som har gått mot konsensus tidligere er møtt med latterliggjøring.

– Det var mange som latterliggjorde Abdussamatov, men året etter fant en gruppe forskere som sjekket solflekker at også disse viste en nedadgående trend. Så kom to andre rapporter som tydet på det samme, sier seniorforsker Pål Brekke ved Norsk romsenter til NRK.no.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS