
Har den globale oppvarmingen allerede passert 1,5 grader?
Det tyder prøver fra sjøsvamper i Karibia på, sier forskere i en ny studie. Men vi må være forsiktige med å trekke konklusjoner på grunnlag av én ny studie, ifølge en annen forsker.
Se for deg å kunne reise tilbake i tid og dykke dypt ned i havet for å avsløre hemmeligheter om hvordan jordens klima har endret seg gjennom århundrene.
Det går faktisk an.
I en ny studie som ser på tidligere havtemperaturer, har forskere funnet ut at de globale gjennomsnittlige overflatetemperaturene allerede kan ha økt med over 1,5 grader. De mener temperaturøkningen kan overstige 2 grader ved slutten av tiåret.
Svamper viser temperaturer
Forskerne har tatt for seg 300 år med havtemperaturer bevart i kiselsvamp-skjeletter som er samlet inn fra opptil 90 meters dyp i Karibia.
Ifølge Jørgen Bendtsen, seniorforsker ved Globe Institute ved Københavns Universitet, er det en veldig interessant studie.
– Forskerne ser at ifølge deres studie var temperaturene 0,5 grader lavere i den førindustrielle perioden enn det vi regner med i dag. Det er interessant for å forstå hva fortidens temperaturer var og med tanke på hva vi faktisk vet om de virkelige temperaturene i havet, sier Bendtsen til Videnskab.dk.
Han og en rekke andre forskere mener imidlertid ikke at den nye studien kan tolkes som at 1,5 graders-grensen i Parisavtalen er passert. Mer om det senere.
– Oppfordring til øyeblikkelig handling
Ifølge Wenfeng Deng, professor ved Guangzhou Institute of Geochemistry på Chinese Academy of Sciences, er studien «en overbevisende oppfordring til øyeblikkelig handling for å håndtere den globale klimakrisen».
Det skriver han i en kommentarartikkel som er publisert i forbindelse med den nye studien, som han ikke har vært med på.
Han forklarer at studien viser at havoppvarmingen i industritiden begynte i 1860-årene, som er omtrent 40 år tidligere enn anslagene fra FNs klimapanel (IPCC).
Det er derfor han mener at resultatene er urovekkende:
– I 2020 var den globale overflatetemperaturen rundt 1,7 grader over førindustrielt nivå, et tall som overgår IPCCs anslag på rundt 1,2 grader, skriver han.
– Det tyder på at jordens klimasystem er på en framskyndet utviklingsbane og kan overskride terskelen for en global oppvarming på to grader på slutten av 2020-tallet, to tiår tidligere enn ventet med de nåværende CO2-utslippene.

Én av mange studier
Men så bekymret er ikke Jørgen Bendtsen.
For dette er bare én av mange studier der forskere prøver å rekonstruere tidligere temperaturer.
– Det er mange kilder til fortidens temperaturer, og mange av dem er også knyttet til for eksempel organismer i havet, sier Bendtsen.
– Det er selvsagt interessant med tanke på Nord-Atlanteren, men derfra til å si at alle tidligere beregninger er for lave, det er en lang vei, legger han til.
Studien kan hjelpe oss med å forstå endringene de siste 200-300 årene bedre, ifølge Bendtsen. Da skjedde det en stor endring i klimaet i Nord-Atlanteren, for eksempel i forbindelse med siste lille istid som varte til midt på 1800-tallet, påpeker han.
– Det var en kald periode preget av et spesielt kaldt klima i Nord-Atlanteren. Og i det lyset er det interessant. Hvordan var forholdene i havet i den perioden? Det har vi få målinger av, av naturlige årsaker, sier han.
Påvirker ikke målene i Parisavtalen
Men han synes ikke det er grunn til å endre dagens beregninger av global oppvarming på bakgrunn av den nye studien.
– Vi definerer temperaturendringene ut fra hva vi tror temperaturen var på slutten av 1800-tallet. Hvis forskerne her sier det er feil, så må studien jo deres tas i betraktning, sier Bendtsen og utdyper:
– Men det endrer ikke resultatene av klimascenariene og studiene av fortidens klima som ligger til grunn for Parisavtalen, som viser hvordan konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren påvirker jordens oppvarming.
Dette påvirker altså ikke forståelsen av hvordan klimaet vil endre seg. Derfor er det ikke lurt å begynne å diskutere om utgangspunktet sist på 1800-tallet er for lavt eller for høyt, for da blir det vanskelig å finne et felles utgangspunkt for 1,5 graders-målet, mener han.
– Dette er to forskjellige diskusjoner. Parisavtalen er en politisk avtale for å regulere fremtidige klimaendringer, mens fortidens temperaturer er et tema i grunnforskningen, sier Jørgen Bendtsen.
© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.