– Vi er velsignet med et veldig variabelt klima her, og ligger akkurat på grensa mellom to klimasoner, sier Bjørn Samset til Dagsavisen.

Norsk klimaforsker er ikke overrasket over varmerekorder i januar

Flere land i Europa har opplevd varmerekorder i løpet av årets første dager. Norsk klimaforsker er ikke overrasket og ser samme trend i Norge.

Flere europeiske land har satt varmerekorder i årets første dager. I Korbielów i Polen ble det meldt om 19 plussgrader, 18 mer enn vanlig, ifølge The Guardian. I Javorník i Tsjekkia kom rekorden opp 19,6 grader, 16 grader høyere enn normalt. Slike rekorder er satt i åtte forskjellige land.

– Det er jo alltid en blanding av ting når du får en ny værrekord. Det kan være naturlige variasjoner som tilfeldigvis slår til, og litt av det er det her også. Men det er jo på bakgrunn av en verden som blir stadig varmere, sier klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero senter for klimaforskning til Dagsavisen.

Færre snødager i Sør-Norge

– Ser man på oppvarmingstakten fra sekstitallet, så er den soleklart høyest på land, i nord, og har et toppunkt akkurat inni områdene rundt Polen, vestre del av Russland og Finland. Det er ikke noe uventet at det blir slått varmerekorder her, sier han og peker på at det samme skjer i Norge, selv om vi starter året med minusgrader for det meste.

– Trenden i Norge er også en raskere oppvarming av vintrene, nesten like rask som i Polen. Vi er velsignet med et veldig variabelt klima her, og ligger akkurat på grensa mellom to klimasoner, forklarer han.

Tallene viser at antall snødager i Sør-Norge går raskt nedover og at varmerekorder i januar er del av den globale oppvarmingen.

Må begrense vannbruken

Blant de europeiske byene som har satt varmerekorder i løpet av årets første dager, er Warszawa i Polen. Der viste gradestokken 18,9 grader søndag, 4 grader mer enn det som noensinne er målt i den polske hovedstaden i januar.

Bilbao i Spania hadde 25,1 grader, det samme som gjennomsnittstemperaturen vanligvis er i juli og mer enn 10 grader over det normale gjennomsnittet for januar, ifølge BBC.

Andre deler av Spania opplever også høye temperaturer, og i deler av Catalonia, inkludert Barcelona, er det innført restriksjoner for bruk av vann.

Nye rekorder

Også i Nederland, Liechtenstein, Litauen, Latvia, Tsjekkia, Danmark og Belarus er det registrert rekordhøye temperaturer de siste dagene, og det er også målt rekordvarme i regioner i Tyskland, Frankrike og Ukraina.

Den nye januar-rekorden i Belarus er på 16,4 grader, rundt 4,5 grader mer enn det som noensinne er målt i januar.

Også i Sveits har gradestokken vist over 20 grader, og på skistedene i Alpene er det usedvanlig lite snø i år.

Krympende isbreer i Alpene kan på sikt true vannforsyningen til flere europeiske land, advarer eksperter.

Tidenes varmeste

Storbritannia, Irland, Frankrike og Spania konstaterte nylig at 2022 var det varmeste året som noensinne er målt.

Menneskeskapte klimaendringer får skylden for at hetebølgene blir stadig kraftigere, hyppigere og mer langvarige.

Gjennomsnittstemperaturen i verden har steget med 1,1 grad siden førindustriell tid, og ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) er det 50 prosent sannsynlighet for at den vil overstige 1,5 grader i løpet av de neste fem årene.

I Parisavtalen fra 2015 ble verdens land enige om å begrense den globale oppvarmingen til «godt under» 2 grader, sammenlignet med det som ble målt mellom 1850 og 1900.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS