Menn er best på multitasking

Alle sier at damer er bedre til å gjøre flere ting samtidig. Men nå har svenske forskere faktisk undersøkt saken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor mange ting kan du holde på med før du krasjer? Samme prinsipp gjelder for hjernen - iblant er det best å la være å sjekke e-posten hvert tredje minutt. (Illustrasjonsfoto: Istockphoto)

Klart kvinner er bedre på multitasking, tenker du kanskje, og ser for deg mora som lager fiskegrateng mens hun ammer minsten og tekster naboen angående den dugnaden på torsdag.

Men er det virkelig slik? undret Timo Mäntylä, professor ved Stockholms universitet.

Da han og kollegaene undersøkte saken viste det seg at menn ikke bare matcher kvinnene i oppgaver hvor flere oppgaver skal løses samtidig. De er rett og slett bedre.

I hvert fall når de konkurrerer mot damer midt i eggløsninga.

Fire oppgaver samtidig

Mäntylä og co testet kjønnsforskjellene ved å la 160 kvinner og karer holde styr på fire forskjellige oppgaver samtidig.

Deltagerne skulle følge med på tre ulike klokkeaktige telleverk med ulike tallserier, og markere når klokkene viste visse tider.

Samtidig måtte de holde rede på en strøm av vanlige svenske fornavn, og melde fra når et navn ble gjentatt med fire stegs mellomrom, for eksempel ”Kalle-Lisa-Mattias-Svea-Kalle”.

I tillegg gjorde forskerne også andre tester for å kartlegge deltagernes arbeidsminne og evne til romlig forståelse.

Resultatene skal publiseres i tidsskriftet Psychological Science.

Menn var bedre

Forsmedelig nok kunne resultatene altså ikke bekrefte den populære oppfatningen om kvinners overlegne kapasitet til å holde oversikt over flere saker samtidig. Tvert imot fikk mennene gjennomsnittlig bedre resultater.

De var også generelt bedre til å løse oppgaver som testet romfølelsen. Forskerne tror at nettopp evnen til romlig forståelse og kapasiteten til multitasking henger sammen.

Men dette kompliserer også sammenhengen. Damenes evner i slike rom-oppgaver er nemlig ikke konstante.

Mensen fjernet forskjellene

- Tidligere studier viser at kvinners romlige evner varierer med menstruasjonssyklusen, med høy kapasitet omkring menstruasjonen og betydelig lavere rundt eggløsningen, sier Mäntylä i en pressemelding fra Stockholms universitet.

Og jammen bekrefter ikke også den nye testen at syklusen har stor innflytelse.

- Resultatene viser en klar forskjell i multitasking mellom menn og kvinner i eggløsningsfasen, mens denne effekten ble eliminert for kvinner i menstruasjonsfasen. 

Det hører dessuten til historien at forskerne også så betydelige individuelle forskjeller i evnene til både romlig problemløsning og multitasking, både blant mennene og damene.

Dette henger antageligvis sammen med kapasiteten til arbeidsminnet, altså den delen av hukommelsen som er knyttet til midlertidig lagring og bearbeidelse av informasjon, konkluderer forskerne.

Powered by Labrador CMS