Økologisk begravelse

Er du opptatt av å ta vare på miljøet? Vil du unngå å forurense dine omgivelser etter din død? Kan vi få anbefale en fryse-tørret begravelse i Sverige?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et svensk begravelsesbyrå har spesialisert seg på begravelser for de miljøbevisste skriver BBC News.

De hevder at balsameringsvæsker og kremasjon kan påvirke miljøet negativt, og har dermed kommet opp med et iskaldt og muligens musikalsk alternativ de kaller økologisk begravelse.

Fryse-tørring

En begravelse hos begravelsesbyrået Promessa Organic går som følger:

For det første fryses den avdøde ned til en temperatur på − 18º C, noe som tar omtrent halvannen uke.

Deretter blir den avdøde fryse-tørret i flytende nitrogen som har en temperatur på − 196° C. Ved en spesiell lydvibrasjon vil restene av den avdøde omdannes til pulver, som føres inn i et vakuumkammer.

Hensikten med vakuumkammeret er å fjerne vannet fra pulveret, og når dette er gjort er personen redusert til et miljøvennlig fint og tørt pulver.

Fra jord er du kommet…

…til kompost skal du bli.

- Den avdøde kan på denne pulver-formen tilbakeføres til det biologiske kretsløpet, ved å minske miljøpåvirkningen på noen av våre viktigste ressurser; vann, jord og luft, sier Susanne Wiigh-Mäsak, biolog og ansvarlig for Promessa Organic.

Dette skjer ved at pulveret legges i en liten kiste laget av maisstivelse, som blir lagt i en grunn grav.

Etter et halvt års tid vil restene av kisten og den avdøde blitt omdannet til kompost, som videre kan gi næring til blomster og nyttevekster, som de pårørende kan plante på begravelsesstedet.

Begravelsesbyrået som tilbyr den økologiske måten å begraves på er drevet av en svensk marinbiolog og hennes mann, og de vil tilby begravelsesmetoden i løpet av de neste to årene.

De har i tillegg søkt patent på metoden i 35 land.

Les mer…

Promessa Organic

BBC News

Powered by Labrador CMS